Коя храна с кое лекарство не върви?
А с алкохола винаги трябва да се внимава. Известно е, че той усилва действието на успокоителни и антидепресанти. Възможно е дори отравяне с алкохол и определени лекарства. Комбинация от парацетамол и ракия или водка може да нанесе вреди на черния дроб.
Други храни са в състояние да усилят действието на някои лекарства - в нездравословен смисъл. Сок от грейпфрут забавя разграждането на лекарствата. Така в тялото се натрупват големи количества лекарства и действието им може да се усили многократно. Особено опасно е при някои медикаменти за кръвно налягане. Дори една чаша сок от грейпфрут на ден може да е опасна за хора, преживели трансплантация на бъбрек и приемащи лекарства за подтискане на имунната система.
Сирене, вино и авокадо също могат да се превърнат в риск. Тук трябва да се внимава, когато пиете лекарства срещу паркинсон или депресия. Комбинация с тирамин, който се съдържа в тези продукти, може да ви докара опасно високо кръвно.
Така че прочетете листовката в кутийката с лекарството, преди да започнете да го взимате. Или просто послушайте лекаря, когато ви казва преди или след ядене и какво да избягвате. Това, последното , да си признаем, доста често не го правим.