Геномът на чая е 4 пъти по-голям от генома на кафето
От един вид растения могат да се отгледат много различни видове чай. Така например, от чаения храст, Camellia sinensis, може да се направи черен чай, зелен чай, улонг и бял чай.
Финалната напитка зависи от култивирането на чая – изсушаването, натрошаването, смесването. Например, за да се произведе бял чай, фермерите са започнали да късат младите листа на растението.
Сега учени от Китай, Южна Корея и САЩ твърдят, че има и друг начин да се увеличи потенциала на чая, а именно, чрез проследяване на гените в генома му, които са отговорни за вкуса му.
ДНК анализ може да доведе до по-разнообразни и богати вкусове на чай, според Лизи Гао, професор по ботаника от Китайската Академия на Науките.
Той и неговите колеги са разкодирали първият «висококачествен» геном на чаения храст, който е бил публикуван съвсем наскоро.
“Геномът на чая е изключително голям,” коментира Гао. Има 3 милиарда базови двойки и това е около 4 пъти размера на генома на кафето.
Източник: Science Alert