Опаковките на бързите храни изпускат вредни вещества в храната
Ако излишните килограми не са достатъчна причина да намалите т.нар. „бързи храни“, ето още една. Учени са открили флуорирани съединения, наречени пер- и полифлуороалкилирани вещества (ПФАВ) в над 400 проби от опаковъчни материали. Сред тях са пликове за закуски, кутийки за пържени картофи, чаши за топли и студени напитки, опаковки за хамбургери и сандвичи.
ПФАВ се използват в най-различни производства за водоустойчиви и трудно цапащи се опаковки, пожарогасителни материали и незалепващи кухненски съдове. Скорошни изследвания обаче предполагат връзка между ПФАВ и понижена фертилност, повишен риск от рак и проблеми с развитието при децата.
ПФАВ могат да мигрират и да замърсят храната и след консумация организмът трудно може да се освободи от тях, тъй че могат да се трупат в тялото с години.
„Тези химикали не са биоразградими – казва проф. Греъм Пийсли, един от авторите на изследването. – те не се разграждат естествено. Остават в околната среда за много дълго време.“
Токсичното натрупване на тези вещества се свързва с редица здравословни проблеми, включително заболявания на щитовидната жлеза, проблеми с теглото и имунотоксичност при децата, както и рак на бъбреците и тестисите.
„Това е наистина устойчив химикал. Попада в кръвта, остава там и се натрупва. Има болести, които са свързани с неговото наличие, затова със сигурност не искаме подобни вещества в храната.“ – казва Пийсли.
В изследването са събрани проби от 27 американски заведения за бързо хранене, сред които Starbucks, Burger King, McDonald's, Jimmy Johns, Chipotle, Panera и Chick-Fil-A.
Източник: Healthiestblog