Най-ранните доказателства за готвене сочат, че предците ни са обичали рибата си добре опечена
Предците ни са обичали рибата си добре опечена, предаде АФП, цитирайки открития на израелски археолози. Това са най-старите доказателства за кулинарните предпочитания преди 780 000 години.
„Сякаш подреждаме пъзел и така можем да разкажем историята на човешката еволюция“, каза Ирит Зохар, водещ автор на научното изследване, публикувано в понеделник в сп. Nature Ecology and Evolution.
Все още знаем сравнително малко за хранителните навици на хората от праисторическата епоха. Публикацията на Зохар разкрива доказателства за готвене както при Homo sapiens, така и при неандерталците преди 170 000 години.
Палеонтолозите смятат, че сготвената храна е допринесла за укрепването и разпространението на нашия вид, тъй като е по-лесносмилаема и по-полезна за организма.
Публикацията на Ирит Зохар, специалист по подводна археология в Музея по естествена история към университета в Тел Авив, е плод на 16 години проучвания. Научното изследване използва каталог на останки от риби, намерени край бреговете на река Йордан. Някои находки обаче не съдържат почти никакви кости и зъби, казва Зохар. Това е първото доказателство за готвене, тъй като костите на рибите се запазват изключително добре във фосилите. При загряване на няколкостотин градуса температура те се трансформират в желатин.
Археолозите са открили и парчета от въглен, които би трябвало да са били в огнище, пише БТА. Според учените Homo erectus е открил начин за палене на огън преди около 1,7 млн. години. Паленето на огън за топлина обаче не означава, че Homo erectus е готвил храната си.
Друго доказателство за това, че готвенето е било познато преди 780 000 години, е фактът, че остатъците показват селектирането на видовете риба. Трансформацията на емайла на зъбите на рибите също показва, че е използвано нагряване между 200 и 500 градуса по Целзий. Рибите не са овъглени, а опечени.
Засега няма категоричен отговор по какъв начин се е случило това готвене. Вероятно е използвана зарита в земята пещ.
Изследването е публикувано в Nature Ecology and Evolution.