Между обработените храни и биопродуктите или колко важен е балансът в храненето (подкаст)
В днешно време всеки се опитва да живее и най-вече да се храни здравословно. Но възможно ли е въобще това на фона на всички обработени храни, с които пазарът се е затрупал? Трябва ли да се храним според сезона, как влияе храненето на бременната върху самото дете и можем ли да прекалим дори и със здравословните храни? Това са само част от въпросите, които засягаме с експерта по хранене и диететика доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска.
Приятно слушане!
Визитка:
Доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, дм завършва е медицина през 2015 г. Има две докторски степени в България (2009) и в Дания (2011) в областта на фармакологията и хранене и затлъстяване. През 2010 г. получава специалност по фармакология, а през 2015 г.
получава специалност по хранене и диететика. От 2016 г. е доцент в Катедрата по фармакология и токсикология в Медицински Факултет, Медицински Университет, София. Главен изследовател е в научните проекти DiOGenes (2005-2009) по 6-та Рамкова програма на Европейския съюз и на PREVIEW (2013-2018) по 7-ма Рамкова програма на Европейския съюз (2013-2018), които са )проучвания за превенцията на захарен диабет тип 2 и повлияването на затлъстяването при деца и възрастни. Доц. д-р Ханджиева-Дърленска е лекар-изследовател в европейския проект за превенция на детското затлъстяване EPHE (2013-2015). Председател е на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Научните й интереси са в областта на превенцията и лечението на детското и възрастовото затлъстяване, метаболитните заболявания и фармакологията.
Можете да ни слушате в следните платформи:
- Spotify