Пиле тика масала е ароматно индийско ястие, съчетаващо крехко пилешко месо в богат и кремообразен сос, овкусено с букет от ароматни подправки. Тази рецепта ще ви отведе на кулинарно пътешествие из екзотична Индия. Вижте как да си я приготвите у дома.

Необходими продукти:

За пилето:

  • 500 гр. пилешки гърди или обезкостен бут
  • 150 гр. кисело мляко
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. паста от джинджифил
  • 2 ч.л. млян кимион
  • 2 ч.л. млян кориандър
  • 1 ч.л. мляна куркума
  • 1 ч.л. мляно чили
  • Сол на вкус

За соса:

  • 80 гр. гхи
  • 1 глава лука (нарязана на ситно)
  • 2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • 1 с.л. паста от джинджифил
  • 1 ч.л. млян кимион
  • 1 ч.л. млян кориандър
  • 1 ч.л. паприка
  • 1 ч.л. гарам масала
  • 400 гр. домати от консерва
  • 200 гр. готварска сметана (може да се замени с кокосово мляко)
  • Свеж магданоз за гарниране
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете всички съставки за овкусяването на пилето. Разбъркайте добре.
  2. Нарежете пилето на дребни парчета и го изсипете в маринатата. Покрийте и оставете да престои в хладилника поне два часа, най-добре през нощта.
  3. Загрейте фурната на 200 градуса. Поставете маринованото пиле в тава и печете 15-20 минути или до златен загар (пилето може да се сготви и в тиган). Когато е готово, го оставете на страна.
  4. За приготвянето на соса сотирайте лука в загрят тиган с гхи. Добавете чесъна и гответе още една минута. Добавете подправките и доматите от консерва.
  5. Добавете сметаната или кокосовото мляко и сготвеното пиле и оставете на ври за около 5-10 минути. Осолете на вкус и гарнирайте със свеж магданоз. Сервирайте с басмати ориз или наан.

Автор: шеф Виктор Светославов

Визитка: Шеф Виктор започва обучението си в Кулинарна академия HRC след години на професионален опит, превръщайки интереса си към кулинарните изкуства в своя кариера.

Като част от своето обучение, шеф Виктор прекарва една година в САЩ, в Sea Island Resort Golf and Spa, Georgia, както и 6 месеца в the Grand Hotel Huis ter Duin, луксозен хотел в Ноордвайк, Холандия. Кулинарният му опит включва и различни позиции в България и хотел от веригата Кемпински в Германия.

Шеф Виктор притежава магистърска степен по Икономика и степен по Маркетинг и мениджмънт, допълвани от доказан опит в управлението на човешки ресурси и бизнес операции.

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.