Египетско-германска археологическа експедиция е открила погребалната камера на жена на име Еди, която е била дъщеря на областния управител на южната област Асют Джифай-Хапи при управлението на фараона Сенусрет Първи от Дванадесетата династия през Средното царство, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. 

Учените от Университета в Сухадж и от Берлинския университет са разкрили камерата по време на разкопки в гробницата на Джифай-Хапи в планинските склонове в Западен Асют. Тя се смята за най-голямата гробница на човек извън царското семейство от този период. 

"Първоначалните изследвания предполагат, че Еди е починала, преди да навърши 40 години, и е страдала от вроден дефект на единия крак," казва генералният секретар на Върховния съвет по антиките Мохамед Исмаил Халед. Той обяснява, че в гробницата са намерени два изкусно изрисувани, влизащи един в друг дървени саркофага. Те съдържат балдахини и дървени статуи, а стените им са изписани с текстове, описващи пътуването до отвъдния свят. 

За съжаление гробницата е била ограбена в древността, отбелязва Халед. Мумията е намерена разчленена, а канопичните съдове за съхранение на вътрешните органи, са счупени. 

Екипът ще продължи разкопките и проучванията, за да разбере повече за губернатора и дъщеря му и за епохата, в която са живели. 

Сенусрет Първи, който е един от най-успешните древноегипетски фараони, е на власт от около 1971 до 1926 г. пр.н.е. Той провежда редица военни походи и придобива контрол върху находищата на злато и скъпоценни камъни в Нубия и на мед и тюркоази в Синай. Управлението му се отличава не само с укрепване и централизация на властта, но и с разцвет на изкуството и строителството.