Разпознаването и справянето с токсичните приятелства е важно за вашето благополучие и психично здраве. Не можем без приятели, но понякога влиянието ни от тях е толкова голямо, че то може истински да ни извади от равновесие. Ето някои признаци на токсично приятелство, за които да внимавате:

1. Едностранчив интерес

Ако приятелството ви се струва едностранчиво, при което вие постоянно давате, но не получавате подкрепа, грижа или внимание в замяна, това може да е признак за токсичност. Замислете се какво ще изгубите, ако сведете до минимум контактите си с този човек. Не е ли въпрос само на навик?

2. Постоянна критика

Уж на шега, но приятелят/приятелката ви постоянно ви критикува и отправя хапливи забележки. Омаловажава постиженията ви, изтъква постоянно себе си, шегува се с бавните страни от характера ви, никак не се радва на успехите ви – не, това не е истинско приятелство и не си въобразявате, че нещо не е наред. Наистина не е. Подобно поведение е особено вредно за психичното ви здраве.

3. Липса на доверие

Липсата на доверие, постоянните клюки или предаването на доверието могат да подкопаят основите на едно здраво приятелство. Ако изобщо може да се нарече приятелство подобно отношение. Не се обвинявайте, защото всъщност изброените качества са част от характера. Вие не сте боксова круша или терен за избиване на комплекси. Това е емоционално насилие, което с нищо не заслужавате.

4. Ревност или съревнование

Ако приятелят ви винаги завижда за успехите ви, съревновава се с вас, вместо да ви подкрепя, или се опитва да ви надмине, това може да създаде токсична среда. Завист за успехите ви, опити да ви провали, самоизтъкване за сметка на вас – всичко това са червени лампи, които ви сигнализират, че нямате до себе си истински приятел.

5. Манипулативно поведение

Манипулативните приятели може да се опитват да ви вменяват чувство на вина, това си им е запазена марка; непременно се опитват да контролират действията ви или да ви манипулират да правите неща, които не са ви приятни, но те пък ги намират за много забавни.

6. Изчерпване на енергията

Ако прекарването на време с приятел ви кара да се чувствате изморени и емоционално изтощени, това може да е признак за токсична връзка. Опитайте се да си спомните какво сте правили, какви разговори сте водили и докато връщате лентата назад, вероятно ще си отговорите и сами на въпросите кое точно ви кара да се чувствате недобре.

7. Проява на неуважение

Приятелите трябва да уважават границите, мненията и чувствата на другия. Дори да не съвпадат с вашите. Ако приятелят постоянно пренебрегва чувствата и думите ви, това може да бъде особено вредно.

Ако разпознаете тези признаци в едно приятелство, е важно да обърнете внимание на ситуацията. Обмислете възможността да проведете открит и честен разговор с приятеля си за това как се чувствате. Ако няма кой да се вслуша в думите ви, време е сами да се погрижите за себе си. Никой не може да ви помогне освен вие самите.