Всички сте чули за трагедията около Биляна, младата майка, която завърши живота си вследствие на следродилната депресия и която остави две малки деца, едно от които кърмаче. Тя НЕ БЕШЕ лоша майка, а майка, която е имала нужда да бъде чута, да бъде разбрана, да бъде подкрепена в битката с вътрешните си демони.

Тя НЕ БЕШЕ лоша майка, а майка, която не е могла да се справи със собствените си страхове и е станала подвластна на ужасни мисли, които в крайна сметка са я тласнали към фаталния край.

Ние от Обекти.бг много често повдигаме важната тема за следродилната депресия, която остава някак пренебрегната от обществения фокус. Или е срамно да се говори за това, или се правим, че не съществува и е понятие, измислено от глезли, които не искат да се грижат за децата си.

Всъщност следродилната депресия е много страшно и съвсем реално състояние, което е извън контрола на жената. Някои имат късмета да се разминат леко, но други попадат в капана на мрачни и тежки мисли, които ги подлудяват. Жената си мисли, че не се справя, чувства се все по-нещастна. И това до голяма степен се дължи на факта, че всички очакват тя да бъде щастлива, а тя просто не се чувства така. Всички непрестанно повтарят, че това е най-щастливият момент в живота, че да имаш дете е благословия, и то наистина е така, но жената в депресия не се чувства така и тази нездрава еуфория допълнително я сломява.

Майките имат право да се чувстват неуверени. Майките имат право да се чувстват самотни. Майките имат право да се чувстват изоставени. Имат нужда да бъдат разбрани, имат нужда да бъдат чути, имат нужда да бъдат оставени на мира за малко, имат нужда да снемат от плещите си постоянните очаквания на останалите. Но ето от какво нямат нужда: да бъдат сочени с пръст и обвинявани, да бъдат поставяни насила в класацията „Най-добра майка на годината". Всяка майка, която обича децата си, е добра.

Тя прави всичко възможно по силите си. И обикновено това е достатъчно. Когато не е, значи има проблем. И за този проблем трябва да се говори. Този проблем има нужда да бъде изваден на светло и преборен, а не прикрит зад фалшиви усмивки и преструвки, че няма нищо.

Момичета, жени, не сте сами! Вие сте добри майки! Вие давате всичко от себе си! Вие правите всичко възможно! Вие се справяте!

Не е срамно да поискате помощ.

Погрижете се за себе си, за да бъдат щастливи децата ви!