Археолози откриха два изгубени средновековни града, спотайващи се във високите планини на Централна Азия. Вероятно от VI до XI в. от н.е., те са процъфтявали по легендарния търговски Път на коприната. По-големият от тях е бил център на металургията, а другият е отразявал ранното ислямско влияние.

Учените успяват да направят откритието чрез лазерна технология за дистанционно наблюдение.

Укрепените високопланински градове са разположени на 5 км един от друг и на около 2000/2200 метра надморска височина. Те са сред най-големите, известни от планинските участъци по Пътя на коприната. В миналото това е било обширната мрежа от сухоземни търговски пътища, свързващи Европа и Близкия изток с Източна Азия.

„Тези градове са напълно непознати“, казва археологът Майкъл Фракети от Вашингтонския университет, водещ автор на изследването.

По-голямото от двете селища, наречено Тугунбулак (Tugunbulak), е обхващало около 120 хектара, а населението му вероятно е наброявало десетки хиляди души, твърдят изследователите. Това е бил един от най-големите градове за времето си в региона на Централна Азия. Съществувал е от около 550 г. до 1000 г.

Другият град, Ташбулак (Tashbulak), е бил само една десета от размера на съседния, с население може би хиляди души, твърдят изследователите, и е съществувал от около 730-750 г. до 1030-1050 г.

Основани в Ранното средновековие в днешен Югоизточен Узбекистан, градовете са изоставени и забравени. Археолозите се натъкват на първите следи от тях, докато претърсват пресечена планинска местност. Разкрити са следи от многобройни структури, площади, укрепления, пътища, жилища и други градски елементи. При предварителните разкопки в Тугунбулак са открити останки от пещи. Те показват, че е имало металурзи, които може би са преработвали богатите местни залежи на желязна руда в стомана. През IX и X в. регионът е бил известен с производството на стомана.

Ташбулак няма индустриалния мащаб на Тугунбулак, но се отличава с интересна културна забележителност - голямо гробище, което отразява ранното разпространение на исляма в региона. Неговите 400 гроба на мъже, жени и деца включват някои от най-старите мюсюлмански погребения, документирани в региона.

Ислямът възниква на Арабския полуостров през VII в. и се разпространява бързо през следващите векове. Пътят на коприната дава възможност за икономически, културен, религиозен и политически обмен между Изтока и Запада, тъй като керваните, които преминават по него, пренасят не само множество продукти, но и хора и идеи. Пътят свързва космополитните китайски градове като Сиан с дестинации като византийската столица Константинопол и изтънчения ислямски метрополис Багдад.

Изследването е публикувано в списание Nature.