Според ново проучване на изследователи от Gerald J. and Dorothy R. Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts University, публикувано в Nature Medicine на 6 януари, всяка година в световен мащаб се появяват 2,2 милиона нови случая на диабет тип 2 и 1,2 милиона нови случая на сърдечносъдови заболявания поради консумацията на подсладени със захар напитки.

В развиващите се страни броят на случаите е особено притеснителен. В Африка на юг от Сахара проучването установява, че подсладените със захар напитки допринасят за повече от 21 % от всички нови случаи на диабет. В Латинска Америка и Карибския регион те са допринесли за почти 24 % от новите случаи на диабет и за повече от 11 % от тези на сърдечносъдови заболявания.

Колумбия, Мексико и Южна Африка са страните, които са били особено силно засегнати.  Повече от 48 % от всички нови случаи на диабет в Колумбия се дължат на консумацията на сладки напитки. Близо една трета от всички нови случаи на диабет в Мексико са свързани с консумацията на сладки напитки. В Южна Африка 27,6 % от новите случаи на диабет и 14,6 % от тези на сърдечносъдови заболявания се дължат на консумацията на захарни напитки.

Захарните напитки се усвояват бързо, като предизвикват рязко повишаване на нивата на кръвната захар с малка хранителна стойност. С течение на времето редовната им консумация води до увеличаване на теглото, инсулинова резистентност и множество метаболитни проблеми, свързани с диабет тип 2 и сърдечни заболявания - две от водещите причини за смърт в света.

„Подсладените със захар напитки се предлагат и продават в голяма степен в страните с ниски и средни доходи. Тези общности не само консумират вредни продукти, но и често са по-малко подготвени да се справят с дългосрочните последици за здравето“, казва Дариуш Мозафариан, старши автор на статията и директор на Института „Храната е медицина“ към училището „Фридман“.

С развитието на страните и повишаването на доходите сладките напитки стават все по-достъпни и желани, казват авторите. Мъжете са по-склонни да страдат от последиците от консумацията на сладки напитки в сравнение с жените, както и по-младите възрастни в сравнение с по-възрастните им колеги, казват изследователите.

„Нуждаем се от спешни, основани на доказателства интервенции за ограничаване на консумацията на подсладени със захар напитки в световен мащаб, преди още повече животи да бъдат съкратени от въздействието им върху диабета и сърдечните заболявания“, казва Лаура Лара-Кастор, NG24, първи автор на статията, която е защитила докторската си степен в училището „Фридман“, а сега е във Вашингтонския университет.

Авторите на проучването призовават за многостранен подход, включващ кампании за обществено здраве, регулиране на рекламата на сладки напитки и данъци върху подсладените със захар напитки.  Някои държави вече са предприели стъпки в тази посока. Мексико, която има едно от най-високите нива на консумация на захарни напитки на глава от населението в света, въведе данък върху напитките през 2014 г. Първите данни сочат, че данъкът е бил ефективен за намаляване на потреблението (особено сред лицата с по-ниски доходи).

„Необходимо е да се направи още много, особено в страните от Латинска Америка и Африка, където консумацията е висока, а последиците за здравето са тежки“, казва Мозафариан, който е и професор по хранене в училището „Фридман“. „Като вид трябва да се справим с консумацията на подсладени със захар напитки.“

Източник: EurekAlert