Стърлшелите могат да консумират алкохол цяла седмица, без да се напият
Ново проучване показва, че ориенталският стършел притежава изключително висока поносимост към алкохол (дори когато е силно концентриран), като никое друго животно не може да се мери с него.
Консумацията на ниски нива на алкохол всъщност е нещо съвсем нормално в животинския свят. В случая с ориенталските стършели (Vespa orientalis) това е резултат от вкусна диета, състояща се не само от други насекоми и мърша, но и от зрели плодове и нектар. Захарите в последните два случая в крайна сметка ферментират и произвеждат етанол.
За много видове - дори и за тези, които са добре приспособени към консумацията на етанол – всичко над 4 процента може да доведе до сериозни усложнения, включително смърт.
Ориенталските стършели обаче могат да се справят с концентрация на етанол до 80 процента, без това да промени поведението или оцеляването им - дори когато не консумират нищо друго в продължение на седмица. До това заключение достига екип изследователи от Университета в Тел Авив.
Екипът събира мъжки стършели от територията на университета и ги поставя в кутии за една седмица с вода и захарен разтвор с концентрация на етанол от 0 до 80 процента. След това в поредица от експерименти наблюдават поведението на насекомите - например дали строят нещо, когато им се предоставят материали като почва и хартия, и колко дълго живеят.
Независимо от концентрацията на етанол, която е била дадена на стършелите, изследователите установяват, че тя не е повлияла на поведението на насекомите или на тяхната смъртност. С други думи, един ориенталски стършел може да надпие всяко друго животно на масата.
„В началото направихме експеримента само с 20 процента [етанол] и дори тогава бяхме изумени“, казва авторът на изследването Еран Левин пред New Scientist, като добавя, че 80-процентната стойност е „още по-трудна за вярване“.
Как точно стършелите са в състояние да консумират такива високи концентрации алкохол без никакви странични ефекти? Учените смятат, че това се дължи на тяхната генетика.
„Тази забележителна толерантност към етанола е резултат от високите им нива на метаболизъм на етанола, които най-вероятно са възможни благодарение на множеството копия на гена за алкохолдехидрогеназа (NADP+)“, пишат те. Алкохолдехидрогеназата е ензим, който разгражда етанола.
Изследването е публикувано в PNAS.
Източник: IFLScience