10 суперхрани за по-добро здраве
4. Яйца – ролята им в диетите винаги е била спорна заради високото съдържание на холестерол, но те си остават едни от най-здравословните храни. Богати са на витамини от групата Б, селен, желязо и фосфор. Яйцата имат мощни антиоксиданти, които предпазват зрението. Изследванията показват, че консумацията на яйца не увеличава риска от сърдечни заболявания или диабет. Средният прием е между 6 и 12 броя на седмица. При някои хора яйцата дори увеличават добрия холестерол.
5. Бобови растения – включват грах, боб, леща, соя, фъстъци… Те също са богати на витамини от групата Б. Имат много ползи за здравето, включително за диабет тип 2 и понижаване на кръвното налягане и холестерола. Консумацията на бобови растения създава усещане за засищане, заради повечето фибри, които съдържат, и това ги прави добър избор за храна, която да включим в хранителния си режим.
6. Ядки и семена
ОЩЕ ОТ #зеленчуци
Снимка: Dionisvera / Shutterstock
Бадеми, орехи, кашу, шамфъстък, слънчоглед, тиквени семки, семена от чиа, лен и коноп. Има редица полезни действия върху тялото, богати са на полезни мазнини и въпреки че калорийната им стойност е висока, в малки количества могат да се използват успешно и при загуба на тегло, стига да влизат в пресметнатия калориен прием с дефицит за деня.
7. Чесън – добър източник на магнезий, селен и фибри. Намалява холестерола и кръвното налягане. Съединенията в чесъна могат да предотвратят появата на някои видове рак.
8. Зехтин – съдържа полезни мононенаситени мастни киселини, както и на витамини Е и К, които предпазват от оксидативен стрес и клетъчно увреждане.
9. Джинджифил – в кулинарията, джинджифил се използва заради вкусовите си качества, а в медицината – против гадене и при някои остри възпаления. Може да се открие в различни форми – пресен, като масло, сок или на прах. С него и малко мед и лимон става чудесен чай.
10. Сьомга – питателна риба, пълна със селен, здравословни мазнини, протеини, калий и витамини от групата Б. Един от най-добрите източници на омега 3. Препоръчват се 2-3 порции на седмица.
Автор: Страхил Иванов