Лимонена трева

Това лесно за отглеждане растение притежава антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства, което го прави подходящо за лечение на различни симптоми.

Отглеждане: Може да използвате закупената от магазина лимонена трева, като я поставите за няколко дена във вода, за да си пусне коренчета и след това я посадите в сандъче, което да поставите на перваза на прозореца. В закрити помещения вирее целогодишно.

Използва се за: подобряване на храносмилането, успокояване на нервната система, при лечение на високо кръвно налягане, подобрява кръвообръщението, има леко диуретично действие и намалява задържането на течности.

Ехинацея

Това красиво цвете вероятно е една от най-добрите билки с превантивно действие. Ехинацеята не само има антибактериални свойства, но и стимулира имунната система, за да може тя да се пробори с атаките на вируси и бактерии. Както листата, така и лилавите цветове имат медицински свойства.

Отглеждане: Растението е многогодишно, има дълбоки корени и е донякъде устойчиво на суша. Семената могат да бъдат посети навън в началото на пролетта. Обича много слънце и по-малко влага.

Използва се за: укрепване на имунната система, облекчаване на болки и възпаления, има антиоксидантно действие, намалява продължителността на обикновената настинка.

Шипка

Освен, че цъфти много красиво, шипката има и множество полезни свойства. Тя е подходяща добавка към различни плодови чайове.

Използва се за: естествен източник на витамин С, укрепване на имунната система, богата е на минерали като калций, желязо, селен, натрий, магнезий, манган, калий,фосфор и цинк; повишава енергията.

Листа от къпина

Чаят от изсушени листа от къпина има приятен плодов аромат. Листата са заредени с танини, които укрепват имунната система. (Бонус съвет: добавете няколко листа от къпина, когато правите кисели краставички, танините ще ги запазят хрупкави).

Забележка: прекомерната употреба на листа от къпина или други продукти, съдържащи танини, може да доведе до увреждане на черния дроб.

Използва се за: източник на витамин С, против диария, облекчаване на възпалено гърло; антибактериално действие срещу бактерията, причиняваща стомашни язви; източник на антиоксиданти, укрепващи имунната система; богат източник на салицилова киселина, същата, която дава на аспирина свойството да облекчава болка и треска; помага при възпалени венци.

Карамфил

Карамфилът придава много приятен вкус на билковия чай, а освен това от векове се използва за лечение на различни симптоми. Той има антивирусни, противогъбични, антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Отглеждане: Карамфилът се получава от изсушените пъпки на цъфтящо вечнозелено дърво, чиято тодина са Индонезия, Пакистан, Индия, Шри Ланка и Мадагаскар. Не може да вирее при друг климат или да се отглежда в оранжерии.

Забележка: прекомерната консумация може да доведе до увреждане на черния дроб, кръв в урината, диария, гадене и замаяност.

Използва се за: отхрачващо действие, помага при възпалено гърло и тонзилит, благодарение на антивирусните и антибактериалните си свойства; действа като аналгетик.

Маточина

Маточината е била използвана още от древните гърци като тоник за поддържане на доброто здраве. Тя влиза в състава на кармелитската вода – рецепта, приготвяна от монахините кармелити в началото на 17-ти век за лечение на главоболие. Рецептата включвала още кориандър, индийско орехче, лимонова кора и корен от ангелика.

Отглеждане: лесна е за отглеждане и колкото повече берете от нея, толкова повече ще порастне. Тя е многогодишно растение, което вирее при топъл климат, обича влажната почва и сянката през горещите летни месеци. Засейте я в отделна леха, за да не превземе цялата ви градина.

Използва се за: борба с вирусите при паротит и херпеси; успокоява нервната система, помага при безсъние и храносмилателни проблеми; намалява гаденето.

Ако имате възможност отглеждайте поне част от тези билки сами, за да сте сигурни, че при отглеждането им не са използвани вредни препарати. Имайки предвид, че обикновено се използват за приготвянето на лечебен чай, е от особена важност да си набавяме само билки, отглеждани по брзопасен и екологично чист начин. Ако са били пръскани с пестициди, вместо да се излекувате от чая само ще приемете още повече токсини. Когато приготвяте чай с лечебна цел, винаги покривайте чайника с капак, докато билките се запарват. Така всички лечебни свойства ще се запазят в чашата, вместо да се изпарят. Повечето билки трябва да се запарват поне 10 минути, за да получите най-добри резултати.

Източник: organichno.com (CC BY-ND)