Изследвания показват, че вкусът на ягодата в природата е практически неповторим в изкуствени условия.

За да създадат изделия с ягодов аромат, като млечен шейк например, заведенията за бързо хранене използват над 50 вида химически компоненти и овкусители като етилов ацетат, роза, разтворители и фенетилов алкохол, който се използва като стабилизатор при производството на сапуни и перилни препарати.

Затова следващия път, когато ви се прияде ягода, потърсете истинска, а не изкуствен заместител.   

Бонус: 5 любопитни факта за ягодите

1. Ягодата единственият плод, чийто семена се намират извън него, на повърхността 

Обикновено една ягодка има около 200 семчици.

2. Най-голямата ягода в света тежи почти четвърт килограм

3. Ягоди + сметана е най-продаваната храна на Уимбълдън

Обикновено по мачове се предлагат семки, пуканки, хот дог, крилца. Не и на тенис турнира Уимбълдън. За него се приготвя специален десерт с ягоди, който е предпочитан от посетителите. 

4. Най-големият ягодов сладкиш в света тези близо 10 000 килограма и заема площ от 600 кв метра

Приготвен е в Пасадена, щат Тексас за годишния фестивал на ягодите през 2014 година. Тези 21, 578 паунда и се разполага на цели 2000 кв фута площ.

5. Мадам Талиен се къпела във вана от ягоди

Клеопатра държала на вана с мляко, а мадам Телиен - вана със сок от ягоди. За една вана са били нужни над 10 кг пресни ягоди. Истинско разхищение...