Извара + сол или захар

Изсипете изварата в стъклен или емайлиран съд с капак. Сложете две-три бучки захар отгоре и дръжте в хладилник. Можете да я съхранявате и без хладилник по следния начин: изсипете пласт сол в стерилна купа, сложете изварата върху нея, покрийте с кърпа и сложете тежест отгоре. Нискомаслената извара се съхранява по-лесно.

Грозде + въже

Най-доброто място за гроздето в хладилника е задната стена. За да се запазят по-дълго, гроздовите зърна трябва да стоят възможно най-далече едно от друго. Те ще останат свежи, ако ги окачите в сухо, хладно, тъмно и проветриво помещение. Градинарите запазват гроздето по-дълго, като спират да поливат лозите месец-месец и половина преди обирането му.

Джинджифил + вряла вода или пергаментова хартия

Ако не се интересувате толкова от здравословните свойства на джинджифила, а само от вкуса му, дръжте го във фризера. Въпреки това, ако искате да го запазите свеж по-дълго време, изсушете го леко на слънце, след което го увийте в пергаментова хартия и го поставете на тъмно и хладно място. Друг начин е да го потопите във вряла вода, след което да го държите в хладилника.

Месо + коприва + марината

Можете да съхраните прясно месо дори без хладилник между 4 и 6 дни, ако увиете около него листа от коприва (хрян, пелин или листа от леска също вършат работа), увийте в кърпа, напоена в оцет и поставете в тенджера или дървена кутия. Затворете капака плътно и заровете на 20 см в земята. Измийте преди готвене. Във фризера месото се съхранява най-добре в алуминиево фолио, или мариновано.