20 болести, които кърменето предотвратява
Никой не се съмнява, че кърменето е най-добрият начин за хранене на бебето. Ползите от него са наистина много. Но има и някои заболявания, които то предотвратява (или намалява риска) – и за новороденото, и за майката.
В последните години учените категорично доказаха някои от ползите на кърменето върху здравето. При това както от физиологична, така и от психологическа гледна точка.
Според СЗО бебето трябва да бъде кърмено поне през първите 6 месеца от живота си, а оптимално е този период да се удължи до 2-годишна възраст, в комбинация с други храни разбира се.
От какво е направена кърмата
Учените определят кърмата като „жива течност“. Това е така, защото тя е способна да се адаптира към хранителните и имунологичните нужди на бебето, докато то расте.
През първите 3 до 4 дни след раждането майката произвежда коластра (известна още като „първо мляко“). Това е по-плътна, жълтеникава течност, с малък обем, но богата на хранителни вещества. В рамките на 15 до 30 дни започва да се произвежда така нареченото „зряло мляко“.
Изненадващо, но факт - все още не са ни известни всички компоненти на кърмата. Те могат да се променят от жена на жена, дори при една и съща майка в двете гърди, според възрастта и в различните етапи на кърменето.
Въпреки това могат да бъдат идентифицирани няколко отличителни характеристики. Кърмата се състои основно от въглехидратите, протеините и мазнините, от които се нуждае бебето.
Тя му осигурява храносмилателни протеини, минерали (желязо, калций, цинк, натрий), витамини (Е, А, D, К) и всички хормони, необходими за растежа. Съдържа също така антитела, които помагат на бебето да не се разболее. Например имуноглобулини (които предпазват лигавиците на бебето), лимфоцити и макрофаги (които действат като бариера срещу околната среда). И лактоферин, който освен че предпазва от микроби и бактерии, допринася за усвояването на желязото.
И всъщност това е причината кърменето да предпазва новороденото от някои заболявания и патологии, а така също и неговата майка.
От кои болести предпазва
По време на кърменето хранителните вещества, които бебето поглъща, помагат в борбата с някои конкретни здравословни проблеми. Основните са:
- хеморагични заболявания, благодарение на антиоксидантите и хиноните на коластрата;
- ешерихия коли, ротавирус, салмонела, пневмококи, стафилококи, други бактерии и вируси, които имуноглобулините държат надалеч;
- бронхит или пневмония, тъй като дихателната система е добре защитена;
- намалява риска от внезапна детска смърт;
- предотвратява алергични заболявания;
- създава бариера срещу кожни патологии;
- намалява риска от конюнктивит;
- предпазва от ушни инфекции;
- ефикасно средство е срещу диария или запек;
- подобрява невронните връзки и развитието на мозъка;
- намалява риска от анемия;
- подобрява визуалните умения.
Важно е да се отбележи, че кърменето далеч надхвърля защитата на детето през първите години от живота. То му позволява да развие защитни сили и срещу много заболявания на зрелия живот - като астма, диабет, атеросклероза, инфаркт и др.
Продължава на страницата на Новите родители