15 готварски трика, които се учат в кулинарните училища
9. Най-добрите палачинки
Независимо от рецептата, която спазвате, винаги добавяйте 2 супени лъжици сметана към сместа. Работи при всички видове палачинки, като ги прави по-вкусни, пухкави и без пукнатини.
10. Захарта не е само за сладост
Захарта е толкова добра подправка към солените ястия, колкото и солта. Ако готвите с домати или дори с кисели краставички, захарта е задължителна добавка. Тя намалява естествената киселинност и подчертава вкуса.
11. Най-трудното: безупречни пържени яйца
Три неща са нужни за идеалните пържени яйца – дебелостенен тиган, масло и много слаб огън. Загрейте тигана и добавете половин супена лъжица масло. То трябва да се разтопи бавно, да не стига до кипене. Пържете 4-5 минути. Добавете сол и се насладете на идеални пържени яйца.
12. Бистър бульон
Бистрият бульон е основен компонент в много супи, сосове и други ястия. За да направите кристално чист бульон, трябва да готвите пилешното на ниска температура, без да покривате, за най-малко 3 часа. Не го оставете да кипне и отстранете пяната, ако се появи. След като е вряло час и половина, можете да добавите магданоз, целина, моркови и лук.
Когато правите бульон от агнешко или говеждо, може леко да запечете кореноплодните зеленчуци, преди да ги добавите към месото. Просто нарежете на половинки и ги поставете в топъл тиган без масло. Пържете, докато се появи кафява коричка и тогава ги добавете към бульона. Този трик ще даде богат вкус на ястието.
13. Хляб с хрупкава коричка
Ако печете хляб у дома, може да сте се сблъсквали с една трудност: кората е или твърде бледа или прекалено твърда. Можете лесно да разрешите този проблем, като поставите купа с вода във фурната. Парата ще направи магията и ще получите хляб с идеална хрупкава коричка.
14. Как да запържим лука перфектно
Включете на умерен огън, и добавете в нагретия тиган както олио, така и масло. Нарежете лука и запържете с малко сол. Солта прави три чудесни неща: отнема неприятния мирис на лука, помага да омекне по-бързо и да се карамелизира. Ако искате да избегнете потъмняването, използвайте разтопено масло.
15. Не се плашете от чесъна
Не само вампирите се страхуват от чесъна. Миризмата му може да съсипе всяка бизнес среща или романтична вечеря. Ако има начин да консумирате любимата подправка, без да гоните гаджето надалеч. Вместо нарязан чесън, добавете в ястието само честов сок. Така ще избегнете неприятната миризма и ще се насладите на познатия вкус.
Източник: Bright Side