За да си осигурим необходимите количества витамини от храната, се налага да погълнем доста. За да приемем достатъчно витамин В1 – 1,5 мг на ден, – трябва да изядем 700-800 г хляб, а за да си набавим нужните 200 мг (или 600 IU) витамин D, трябва да изпием десет водни чаши мляко. В 100 г ябълков сок има около 2 мг витамин С. За да си осигурите дневната необходима доза от 65 мг, трябва да изпиете 3 л сок.

3. Няма значение кога и как ги взимаме

Някои ги пият сутрин на гладно. Други вечер преди лягане. Не са лекарства, значи можем да ги пием по всяко време, убедени са трети. По този въпрос поне специалистите са единодушни – витамините се пият непосредствено преди, след или по време на хранене.
"Почти всички добавки трябва да се приемат с храна за оптимална абсорбация, защото съставките работят в съчетание едни с други", казва диетоложката д-р Естер Блум. "Ако взимате мастноразтворими витамини като A, D, E или К, тогава е необходимо в ястието да има мазнини, които да подпомогнат абсорбирането.” Ако се пият на гладно, някои витамини може да раздразнят стомаха, предупреждава тя.

4. Суровите зеленчуци съдържат най-много витамини

Някои витамини се губят при готвенето. Но не всички. Експеримент, проведен през 2009 г. от Института за хранителни изследвания в САЩ, показва, че човешкият организъм абсорбира около 5% от бета-каротина от един суров морков. Когато е сварен, този процент скача на 60, а когато е предварително смлян и после сварен – до 90%. Фрешът от моркови е полезен, но морковената салата със зехтин е по-полезна – витамин А е мастноразтворим. Още по-полезни от нея са задушените моркови, комбинирани с масло или зехтин. Но ако имаме недостиг от витамин А, най-добре можем да си го наваксаме, като ядем черен дроб.

5. Морковите подобряват зрението

Витамин А е полезен за очите. Бета-каротинът, който дава оранжевия цвят на морковите, се трансформира във витамин А в тялото. Следователно колкото повече моркови ядем, толкова по-добре ще виждаме. Нищо подобно. Витамин А е важен за очите, недостигът му може да доведе до слепота – но той изобщо не помага при късогледство или далекогледство. Колкото и моркови да ядете, зрението ви няма да се подобри, а реален недостиг на витамин А, който може да причини увреждания, в развития свят почти не се среща. За сметка на това в развиващите се страни всяка година близо половин милион деца губят зрението си поради липса на витамин А в храната. Но и там морковите не са опция – световните организации търсят по-трайни и лесни за отглеждане зеленчуци, например сладките картофи, които са богати на бета-каротин не по-малко от морковите.