Най-често срещаните хранителни дефицити:

Хранителен дефицит #1. Желязо

Желязото подпомага най-важната част от тялото, а именно кръвта. Огромна грешка е да пренебрегваме ниското му съдържание в организма ни. Хемоглобинът е този, който помага на червените кръвни клетки да пренасят кислорода в цялото тяло, а желязото е от съществено значение за производството му. Когато организмът страда от недостиг на желязо, съответно се разпространява и по-малко кислород до тъканите, а клетките умират и причината за това е, че са лишени от необходимото количество кислород.

В храната се съдържат основно два вида желязо: Единият вид желязо (хем-желязото) се абсорбира доста добре и се съдържа само в животинските храни и в особено големи количества в червеното месо. Богатите храни на този вид желязо са птичето и червеното месо, черният дроб и рибата. Другият (не-хем-желязото) се съдържа и в животинските, и в растителните храни. За разлика от първия вид, той се абсорбира от тялото по-трудно. Недостигът на желязо е най-често срещаният хранителен дефицит и от него страдат около 25% от населението на планетата. Вегетарианците са по-предразположени към недостиг на желязо, защото не приемат месо, а само вида желязо от растенията, което не се абсорбира толкова добре. Най-честото усложнение от този недостиг е анемията. Характерно за анемията е, че количеството на червените кръвни клетки намалява и кръвта става по-малко способна да пренася кислорода до органите в тялото. Желязото също участва в правилното клетъчно функциониране, както и в синтеза на някои хормони.

Признаците за недостиг на желязо са:

• Чувство на умора
• Безпокойство
• Бледа кожа
• Главоболие
• Отслабена имунна система
• Изтъняване на косата
• Нарушена функция на мозъка

Няма как да пропуснем и факта, че желязото е и вредно в прекалено големи количества.

Храните, които са най-богати на желязо:
 

Видове храни Количество желязо (в 100 гр)
Кимион 69 мг / 100 гр
Копър (сушен) 41,50 мг / 100 гр
Джинджифил (сушен) 41,50 мг / 100 гр
Целина 44,90 мг / 100 гр
Маграноз (сушен) 41,50 мг / 100 гр
Скариди (сушени) 21,30 мг / 100 гр
Миди (консервирани) 21,30 мг / 100 гр
Гъби (сушени) 11,70 мг / 100 гр
Заешко месо (варено) 10,80 мг / 100 гр
Какао (на прах) 10,50 мг / 100 гр
Тиквени семена 10 мг / 100 гр
Соя (сушена) 9,70 мг / 100 гр