8 от най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната
Най-често срещаните хранителни дефицити:
Хранителен дефицит #1. Желязо
Желязото подпомага най-важната част от тялото, а именно кръвта. Огромна грешка е да пренебрегваме ниското му съдържание в организма ни. Хемоглобинът е този, който помага на червените кръвни клетки да пренасят кислорода в цялото тяло, а желязото е от съществено значение за производството му. Когато организмът страда от недостиг на желязо, съответно се разпространява и по-малко кислород до тъканите, а клетките умират и причината за това е, че са лишени от необходимото количество кислород.
В храната се съдържат основно два вида желязо: Единият вид желязо (хем-желязото) се абсорбира доста добре и се съдържа само в животинските храни и в особено големи количества в червеното месо. Богатите храни на този вид желязо са птичето и червеното месо, черният дроб и рибата. Другият (не-хем-желязото) се съдържа и в животинските, и в растителните храни. За разлика от първия вид, той се абсорбира от тялото по-трудно. Недостигът на желязо е най-често срещаният хранителен дефицит и от него страдат около 25% от населението на планетата. Вегетарианците са по-предразположени към недостиг на желязо, защото не приемат месо, а само вида желязо от растенията, което не се абсорбира толкова добре. Най-честото усложнение от този недостиг е анемията. Характерно за анемията е, че количеството на червените кръвни клетки намалява и кръвта става по-малко способна да пренася кислорода до органите в тялото. Желязото също участва в правилното клетъчно функциониране, както и в синтеза на някои хормони.
Признаците за недостиг на желязо са:
• Чувство на умора
• Безпокойство
• Бледа кожа
• Главоболие
• Отслабена имунна система
• Изтъняване на косата
• Нарушена функция на мозъка
Няма как да пропуснем и факта, че желязото е и вредно в прекалено големи количества.
Храните, които са най-богати на желязо:
Видове храни | Количество желязо (в 100 гр) |
Кимион | 69 мг / 100 гр |
Копър (сушен) | 41,50 мг / 100 гр |
Джинджифил (сушен) | 41,50 мг / 100 гр |
Целина | 44,90 мг / 100 гр |
Маграноз (сушен) | 41,50 мг / 100 гр |
Скариди (сушени) | 21,30 мг / 100 гр |
Миди (консервирани) | 21,30 мг / 100 гр |
Гъби (сушени) | 11,70 мг / 100 гр |
Заешко месо (варено) | 10,80 мг / 100 гр |
Какао (на прах) | 10,50 мг / 100 гр |
Тиквени семена | 10 мг / 100 гр |
Соя (сушена) | 9,70 мг / 100 гр |