Хранителен дефицит #2. Калий

Тази основна хранителна съставка поддържа стабилно кръвното ни налягане, регулира ударите на сърцето и може да намали риска от инсулт с до 25%. Също така помага на сърцето, бъбреците и други органи да работят правилно. Нормално е да имате по-ниско съдържание на калий, ако се потите доста, имате диария, хронични проблеми или приемате определени видове антибиотици. Увеличаването на приема на калий, успоредно с намаляването на приема на натрий, намалява и риска от сърдечно-съдови заболявания. Последствията от дефицита на калий, води до широк спектър на здравословни проблеми след себе си.

Ако страдате от ниско съдържание на този минерал, може да забележете следните симптоми:

• Запек • Отслабване
• Мускулни болки
• Нарушения на сърдечния ритъм
• Умора

На ден възрастен човек има нужда от прием на ~4700 милиграма калий на ден. 200 грама печени сладки картофи има 950мг. калий, което е два пъти повече, отколкото се съдържа в един среден банан, например.

 

Видове храни Количество калий в 100 гр
Магданоз (замразен) 6305 мг / 100 гр
Магданоз (сушен) 3800 мг / 100 гр
Копър (сушен) 3300 мг / 100 гр
Червени чушки 3180 мг / 100 гр
Морков 2550 мг / 100 гр
Праз лук 2400 мг / 100 гр
Боб - бял 1800 мг / 100 гр
Банани 1490 мг / 100 гр
Джинджифил 1340 мг / 100 гр
Грах 980 мг / 100 гр
Леща 956 мг / 100 гр
Лешници 750 мг / 100 гр
Яйца (1 бр.) 744 мг / 100 гр