8 от най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната
Хранителен дефицит #2. Калий
Тази основна хранителна съставка поддържа стабилно кръвното ни налягане, регулира ударите на сърцето и може да намали риска от инсулт с до 25%. Също така помага на сърцето, бъбреците и други органи да работят правилно. Нормално е да имате по-ниско съдържание на калий, ако се потите доста, имате диария, хронични проблеми или приемате определени видове антибиотици. Увеличаването на приема на калий, успоредно с намаляването на приема на натрий, намалява и риска от сърдечно-съдови заболявания. Последствията от дефицита на калий, води до широк спектър на здравословни проблеми след себе си.
Ако страдате от ниско съдържание на този минерал, може да забележете следните симптоми:
• Запек • Отслабване
• Мускулни болки
• Нарушения на сърдечния ритъм
• Умора
На ден възрастен човек има нужда от прием на ~4700 милиграма калий на ден. 200 грама печени сладки картофи има 950мг. калий, което е два пъти повече, отколкото се съдържа в един среден банан, например.
Видове храни | Количество калий в 100 гр |
Магданоз (замразен) | 6305 мг / 100 гр |
Магданоз (сушен) | 3800 мг / 100 гр |
Копър (сушен) | 3300 мг / 100 гр |
Червени чушки | 3180 мг / 100 гр |
Морков | 2550 мг / 100 гр |
Праз лук | 2400 мг / 100 гр |
Боб - бял | 1800 мг / 100 гр |
Банани | 1490 мг / 100 гр |
Джинджифил | 1340 мг / 100 гр |
Грах | 980 мг / 100 гр |
Леща | 956 мг / 100 гр |
Лешници | 750 мг / 100 гр |
Яйца (1 бр.) | 744 мг / 100 гр |