8 от най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната
Хранителен дефицит #3. Калций
Основната задача на калция е да изгради и поддържа здрави костите в тялото. Той контролира и функциите на мускулите и нервите.
Основните признаци за недостиг на калций са:
• Липса на апетит
• Умора
• Мускулни крампи
• Нарушения на сърдечния ритъм
Човек трябва да приема между 1000 и 1300 мг. калций на ден, в зависимост от възрастта и пола. Освен прясното мляко, други добри източници на калций са сиренето, кашкавалът и киселото мляко. Сигурно ще бъде изненада за доста хора да разберат, че всъщност най-добрият източник на този витамин, са тъмнолистните зеленчуци. Всеки грам зеле, например, съдържа 1.35 мг. калций, докато във всеки грам пълномаслено мляко има 1.13 мг.
Видове храни | Количество калций в 100 гр |
Броколи | 86 мг / 100 гр |
Портокали | 74 мг / 100 гр |
Сардини | 351 мг / 100 гр |
Смокини | 242 мг в една ч. ч. |
Тофу | 868 мг в една ч. ч. |
Бамя | 82 мг в една ч. ч. |