8 от най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната
Хранителен дефицит #4. Магнезий
В човешкия организъм магнезият е четвъртият най-широко разпространен минерал в тялото ни. Той участва в повече от 300 ензимни реакции. От изключително голямо значение за правилното функциониране на нашето тяло и организмът ни не би бил функционирал без него. Най-много магнезий има в костите на човек, след това в мускулите, сърцето, черния дроб и накрая бъбреците. За по-доброто усвояване на магнезия, човек се нуждае и от витамин В6. Той играе важна роля в костната система, сърдечно-съдовата, има детоксикиращи свойства и участва в процеса на образуване на енергия, необходима на тялото ни. Той е важен и за храносмилането, облекчава стреса и намалява тревожността.
Липсата на сън или лошият такъв, често може да бъде симптом за дефицит на магнезий в тялото. Нивата на магнезия може да се намалят при активно физическо натоварване. Освен това тялото не може да използва витамин D без да съдържа нужните нива на магнезий. Понижаване на нивата на магнезий в тялото се наблюдават и при прием на големи количества кафе, газирани напитки, сол или алкохол, както и при тежък и обилен менструален цикъл, повишено изпотяване и силно излагане на стрес. Проведени изследвания посочват връзката между ниските нива на магнезий с повишени нива на инсулин. Това означвава, че липсата на този минерал може да доведе до диабет тип 2. Ниски нива на магнезий може да са в следствие от приемането на алкохол, лекарства или при определени здравни проблеми.
Недостигът на магнезий може да доведе до:
• Безпокойство
• Умора
• Загуба на апетит
• Гадене
• Безсъние
• Нарушения на сърдечния ритъм
• Високо кръвно налягане
Хранителни източници на магнезий включват пълнозърнести храни, зелените листни зеленчуци , ядки и бобови растения.
Храни, които съдържат магнезий:
Видове храни | Количество магнезий в 100 гр |
Босилек (сушен | 710 мг / 100 гр |
Тиквени семки | 591 мг / 100 гр |
Семки от диня | 516 мг / 100 гр |
Копър (сушен) | 450 мг / 100 гр |
Ленено семе | 391 мг / 100 гр |
Печени бадеми | 285 мг / 100 гр |
Орех (сушен) | 200 мг / 100 гр |
Боб (бял, суров) | 190 мг / 100 гр |
Лешници | 172 мг / 100 гр |
Макарони | 143 мг / 100 гр |
Грах | 115 мг / 100 гр |
Банани | 107 мг / 100 гр |
Скумрия / сьомга | 98 мг / 100 гр |