9 продукта, забранени заради съставките си
Развъждана от човека сьомга
Сьомгата, отглеждана в рибарници, е забранена в Австралия и Нова Зеландия. Проблемът е, че тези рибни стопанства се държат на специална строга диета, която включва антибиотици и съставки за повишаване на калоричността. В тази сьомга няма почти нищо здравословно.
Храни със заместители на мазнините
„Олестра“ е синтетичен заместител на мазнините, който съдържа нула калории. Използва в обезмасления „лек“ чипс и други подобни продукти. Това вещество се свързва с редица отрицателни последици за организма, например да възпрепятства усвояването на важни витамини. Храните, съдържащи олестра, са напълно забранени в Канада и Европа.
Спортни напитки
Спортните напитки не са непременно вредни или забранени. Много от тях съдържат витамини, минерали и други здравословни елементи. Но някои производители в стремежа си да неутрализират неприятната миризма на напитката и подобряват цвета ѝ с помощта на бромирано растително масло, BVO (E-443). Поради токсичността му то е забранено в Япония и Европа. Доказано е, че повишава риска от развитие на рак на гърдата и на простатата.
Мляко
Производителите използват най-различни трикове за увеличаване на продажбите. За да получат повече мляко, често дават на кравите хормони на растежа. Използването на млякото от такива крави е свързано с повишен риск от рак, сърдечно-съдови заболявания и проблеми със щитовидната жлеза. Това мляко е забранено в Нова Зеландия, Япония, Австралия Норвегия, Швейцария, Норвегия и 29 други европейски държави.
Източник: Bright Side