Днес искам да споделя с теб една изключителна рецепта за вкусна супа, която е едно много балансирано съчетание от полезни за твоя организъм вещества. Идеален избор да разнообразиш твоето здравословно меню.

Някои го наричат нахут, но още по-известен е с името си леблебия.

Той е разпространен почти в целия свят и е изключително популярен в Близкия Изток, Индия и Северна Африка. Семейство бобови не спира да изненадва, и ето че ако разкриеш тайните му, нахутът би могъл да се превърне в неизменен спътник на твоя индивидуален хранителен режим. Със своя впечатляващ хранителен профил, той не само подобрява храносмилането, но и подпомага поддържането на теглото. И това благодарение на протеините и фибрите, които работят синергично за забавяне на храносмилателния процес, което от своя страна спомага за повишаване на усещането за ситост.

Самостоятелно е подходящ и за тези, които не ядат животински продукти, тъй като нахутът е един от най-добрите източници на растителен протеин, и е идеален заместител на месото. Както добре знаем, протеинът играе голяма роля в контрола на теглото, поддържането на мускулната сила и здравето на костите. Ползите му не се изчерпват до тук и не може да не отделим внимание, и на богатото съдържание на фибри, манган, фосфат, желязо, калций, магнезий, витамин Е, цинк, лецитин, фолиева киселина. В допълнение нахутът е и полезен източник на изофлавони, които имат естрогеноподобен ефект при жените и подтискат образуването на тумори.

Единствена препоръка е да се избягва от хора, страдащи от подагра, тъй като е богат на пурини.

Деликатесният нахут се съчетава прекрасно с ароматната морска бяла риба треска. Тя присъства от години на нашия пазар, така че няма да имаш никакво затруднение да я намериш, практически през цялата година. Бих ти препоръчал да я купиш под формата на готово сурово филе, изчистено и напълно готово за приготвяне.

Рибата треска е риба с отличително бяло деликатно месо, много вкусна и се препоръчва за всеки, независимо от възрастта и неговия пол. Особено подходяща е при спортуващите и хората, които спазват диета. От хранителна гледна точка, съвсем обичайно се намира като основна храна в менюто на много диети за отслабване, поради ниското си калорично съдържание и енергийната си стойност, и ниско съдържание на мазнини. Треската съхранява мастните си запаси в черния дроб и така месото и остава чисто от мазнини. Б12 в нея ни дава още по-вече енергия, което ни помага да се отдадем на спорт и упражнения, хранейки се здравосовно.

Тази риба ще те изнена не само с вкуса си, но и с богатото си съдържание на протеини с висока биологична стойност. На витамини от групите  А, Б, Д и Е. И не на последно място, ценни минерали (фосфор, цинк, магнезий, сяра, кобалт, флуор, омега-3, калий и натрий). Именно заради високото съдържание на ценните омега-3 и витамин А и Б6, рибата треска подобрява и здравето на очите.

Редовното и консумиране подпомага мисловната дейност и паметта. По количество йод треската превъзхожда месото и силно се препоръчва на хора, живеещи в райони, където водата и продуктите са бедни на йод.

Високо ценена по цял свят и заради финната и текстура на месото, която се свързва перфектно с деликатния и вкус, съществува наистина голямо разнообразие от рецепти за нейното приготвяне.

Аз днес избрах да ти я представя в супа, където елегантно се съчетава с нахута и с другите съставки от моята рецепта.

Не забравяй, че всяка седмица ще има по 4 нови вкусни и здравословни рецепти, които може да опиташ.

Какво ти е необходимо за твоята супа, освен разбира, се двата ключови продукта. И така, подготви следните съставки, които ще ти трябват за приготвянето на 2 порции супа.

Необходими продукти

200гр. почистено филе от риба треска

100гр. сух нахут (или 200гр. готов сварен нахут, ако примерно решиш да го използваш от консерва)

100гр. сладки червени чушки

1 супена лъжица доматено пюре

1 супена лъжица олио екстра върджин

1 скилидка чесън (по твое желание)

1 листенце дафинов лист

Както виждаш, продуктите не са сложни. Ще са ти нужни около 140 минути за приготвянето на супата.

Важно е да знаеш

За да стимулираш производството на ценни за организма ензими и да повишиш нивото на витамините от група В, аз те съветвам да накиснеш предварително нахута, за да го „събудиш“. Така ядките му ще станат много по-лесно усвоими, протеинът и минералите ще се абсорбират по-добре. Ако решиш да се спреш на варианта да използваш нахут от консерва, процесът с кисненето отпада. Когато е консервиран, той е предваритено обработен и готов за директна консумация. Важно е да отбележа, че чрез накисването всички остатъчни токсини в ядките, семената и зърнените храни се елиминират.

Различните видове ядки и семена се накисват във вода с различна температура и за различна продължителност от време, според тяхната твърдост и големина. Водата от накисването винаги се изхвърля, а ядките се измиват няколко пъти в студена вода, преди да се консумират. И така, накисни нахута в топла вода, с добавена 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Остави го да престои така 12 часа. Още по-продуктивен би бил, ако остане накиснат за 24 часа.

Пристъпи смело към съществото на рецептата и начина на приготвяне на това кулинарно изкушение.

Начин на приготвяне

След като си приключил с процедурата на накисването на нахута, задължително го изплакни добре 2-3 пъти под течаща вода и вече е готов за следващата стъпка. Сложи на котлона тенджера с 2 литра и ½ студена вода, добави нахута и след като заври, изхвърли първата вода от варенето. Залей нахута с гореща вода и го вари още за около 90 минути.

Ако си предпочел да използваш готов консервиран нахут казахме, той е предварително обработен. В този случай, трябва да го вариш само за около 30 минути. И в двата случая готви на умерен котлон, не трябва да ври буйно.

По средата на готвенето добави дафиновия лист, щедра лъжица доматен сос, сол по желание.

Междувременно измий, почисти и нарежи чушката на кубчета. Нарежи на дребно филето от риба треска. В голям тиган в олио екстра върджин сложи скилидката чесън, нарязаните вече червена чушка и филето от треска.

Запържи за около 15 минути, като междувременно разбъркваш деликатно и след това добави сварения преди това нахут и бульона от него, и готви за още 10 минути всичко заедно.

И ето, че твоята вкусна и здравословна супа е готова за консумация.

 

Хранителна стойност за две порции

Калории – 402 ккал

Мазнини – 6 г

Въглехидрати – 26 г

Белтъчини – 53 г

По желание можеш да я сервираш с крутони от пълнозърнест или протеинов хляб. Аз лично я харесвам овкусена с пресен лимонов сок. 

Ако си любител на ментовия вкус, би могъл да замениш дафиновия лист с едно-две листенца джоджен. Опитвал съм и тази вариация, и мога да ти кажа, че джоджена и придава нотка дръзкост.

Не се колебай да замениш рибата треска с друг вид риба, която ти обичаш.

Довери се на твоя вкус и предпочитания, и не се страхувай да експериментираш с вариациите на съставките.

В крайна сметка, готвенето е като джаза – закачлива игра на аромати и нови елементи, придържайки се върху първоначалната солидна основа.