И двете си имат своите предимства и недостатъци. Като с всяко нещо, прекалената консумация превръща всеки продукт във вреден. Затова е препоръчително да не се лишавате от менюто си от нито едно от двете, поне не напълно.

Ето в сравнителен план ползите от изварата и от сиренето:

Извара

1. Ниско съдържание на калории

Обикновено изварата е по-малко калорична в сравнение с обикновеното сирене, което я прави подходящ избор за хората, които внимават за теглото си.

2. Високо съдържание на протеин

Изварата е чудесен източник на протеини, които са важни за поддържане здравето на мускулите, дават усещане за ситост и оказват благотворно влияние върху здравето като цяло.

3. Ниско съдържание на мазнини

В повечето случаи изварата е с по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с обикновеното сирене, така че е предпочитан избор от хората на хранителен режим.


4. Съдържа пробиотици

Някои сортове извара съдържат пробиотици, които са полезни за здравето на червата и подобряват храносмилането.


5. Универсален вкус

Изварата е неутрална на вкус, което я прави чудесен избор и за солени, и за сладки ястия.

Обикновено сирене

1. Богато на калций

Сиренето е много добър източник на калций за организма, който играе ключова роля в поддържането на здравето на костите и зъбите, както и в нормалното функциониране на мускулите и нервната система.


2. Богато на протеини и мазнини

Обикновеното сирене е с високо съдържание на протеини и мазнини, което може да е от полза за тези, които искат да увеличат приема си на калории и хранителни вещества. Много от храните, богати на мазнини, са силно антиоксидантни. А употребата им без захар води до лесното използване на мазнините като източник на енергия.

3. Съдържа витамин D

Някои видове сирене са обогатени с витамин D, който е от съществено значение за здравето на костите, имунната система и цялостното здраве. Сиренето и кашкавалът са известни със своето съдържание на витамини и минерали - те са богати на витамин D и други полезни хранителни вещества, като витамин С, А, В12, калий, калций, магнезий.

4. Има разпознаваем вкус

Яркият вкус на сиренето може да бъде предимство спрямо неутралния на изварата. Това го превръща в чудесен овкусител за редица ястия.

Ако трябва да избирате кое от двете да остане в менюто ви – извара или сирене – трябва да се имат предвид конкретните ползи, които би ви донесла консумацията на едното или другото. Ако искате да контролирате теглото си и да отслабнете, изварата е по-подходящият избор. Ако искате да натрупате калории и да си набавите повече калций, обикновеното сирене е правилният избор.