Кога е полезно да ядем шоколад?
Като цяло е полезно да се консумира шоколад, но в умерени количества и като част от балансирана диета. Само в този случай шоколадът може да осигури различни ползи за здравето, като например подобряване на настроението и работата на сърцето. Важно е обаче да внимавате за вида на шоколада, който избирате. Черният шоколад с по-високо съдържание на какао и поради тази причина често е предпочитан, защото съдържа по-малко захар и повече антиоксиданти в сравнение с млечния или белия. Както при всяка друга храна, най-добре е да се наслаждавате на шоколада в умерени количества и да вземете предвид цялостните си диетични нужди и предпочитания.
Съществуват няколко потенциални ползи, свързани с умерената консумация на шоколад:
1. Подобряване на настроението
Шоколадът съдържа съединения, които могат да стимулират отделянето на ендорфин, което пък от своя страна да доведе до чувство на удоволствие, радост и значително да подобри настроението ни.
2. Здраве на сърцето
Черният шоколад е свързван с потенциални ползи за сърдечно-съдовата система. Той може да спомогне за понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвния поток и намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци (тромби).
3. Съдържание на антиоксиданти
Тъмният шоколад е богат на антиоксиданти, по-конкретно флавоноиди, които предпазват организма от оксидативен стрес и възпаления.
4. Когнитивна функция
Някои проучвания показват, че флавоноидите в шоколада могат да окажат положителен ефект върху когнитивните функции, включително върху паметта и вниманието.
5. Хранителна стойност
Шоколадът, особено черният, който има високо съдържание на какао, е носител на важни минерали като желязо, магнезий и мед.
Всички тези потенциални ползи са свързани с умерена консумация на шоколад. Прекомерното количество – особено на шоколад с високо съдържание на добавена захар и нездравословни мазнини - може да надделее над потенциалните ползи и да нанесе вреди на здравето ви.