Изменението на климата застрашава реколтата на какао в Западна Африка
Изменението на климата води до екстремни температури в какаовия пояс на Западна Африка, като застрашава реколтата в региона, който осигурява по-голямата част от световното производство на шоколад. През 2024 г. термометрите редовно надхвърляха критичния праг от 32°C, като в 71% от изследваните ферми високите температури се задържаха над шест седмици, съобщават учените от независимия изследователски център Climate Central.
Въздействие върху какаовите насаждения
Когато температурите надхвърлят 32°C, топлинният стрес нарушава фотосинтезата на какаовите дървета, увеличава водния дефицит и предизвиква изсъхване на цветовете. Това води до по-малки и по-крехки какаови шушулки, което драстично намалява добивите.
ОЩЕ ОТ #изменение на климата
Според проучването, в региона, който осигурява 70% от световното производство на какао, екстремните температури стават все по-чести, особено през основния вегетационен период (октомври-март).
Неблагоприятни климатични условия и рекордни цени
Освен високите температури, климатичните аномалии предизвикват необичайни валежи и увеличаване на популацията на вредители. Тези фактори влошават качеството и количеството на продукцията, което води до безпрецедентно поскъпване на какаото на световния пазар.
Тенденцията е най-изразена в Кот д'Ивоар и Гана – двата водещи производителя на какао. Според доклада, базиран на десетгодишни данни от 44 района в четири страни, без влиянието на парниковите газове екстремните дни щяха да са два пъти по-малко.
Дъждовни аномалии и риск за бъдещите реколти
През юли 2024 г. в Кот д'Ивоар паднаха 40% повече валежи от обичайното, което доведе до наводнения в критичен за отглеждането на какао период. В същото време през декември, когато дъждовете са жизненоважни за реколтата, валежите бяха изключително оскъдни.
Климатичните промени оказват все по-сериозно влияние върху какаовото производство, като поставят под риск не само фермерите в региона, но и глобалния пазар на шоколад.