Най-здравословните комбинации от храни
Домати и босилек, вино и сирене, пъпеш и прошуто – тези продукти са създадени един за друг. Съчетаването им в едно ястие ги прави не само по-вкусни, но и по-полезни. Диетолозите твърдят, че когато определени храни се приемат заедно, те помагат на организма да абсорбира витамините и минералите по-ефективно.
Този списък с хранителни комбинации, представени в тази инфографика на Bright Side, e не само гаранция за изискана и вкусна трапеза, но и начин да се поддържаме във форма.
Каротиноиди + здравословни мазнини
Салата + зехтин
Мазнините помагат на организма да абсорбира три пъти повече каротиноиди, сред които ликопен, бета-каротин и антиоксиданти.
Желязо + Витамин С
Телешка пържола + броколи
Желязото, което се съдържа в телешкото, се абсорбира по-лесно, ако приемате храни, богати на витамин С.
Тофу + Червени чушки
Червените камби съдържат повече витамин С от портокалите и лимоните и спомагат за абсорбирането на желязото от растителни източници. Добавянето на червени чушки към тофуто ще ви помогне да абсорбирате повече от желязото, което се съдържа в соята.
Желязо + Цинк
Див ориз + чесън
Организмът ви ще абсорбира повече желязо и цинк от дивия ориз, ако го готвите с чесън.
Витамин В + Витамин С
Ягоди + Пълнозърнесто мюсли
Витамините В и С се абсорбират по-лесно, когато се приемат със зърнени храни. Може да добавите и нискомаслено кисело мляко.