Най-здравословните ядки: 6-те най-добри сорта
4. Бразилски орех. Със своите 60 до 70 процента мазнини бразилският орех е една от най-хранителните ядки. Наред с богатото си съдържание на ненаситени мастни киселини този орех изобилства и на витамин В и Е, магнезий, желязо, цинк, калций и фосфор. Растителните белтъчини в него също са впечатляващи. Специално внимание обаче заслужава високият дял на селен в бразилския орех. Този микроелемент играе важна роля за здравето на щитовидната жлеза, допринася за регенерирането на клетките и увеличава съпротивителните сили. Само два ореха на ден покриват дневната нужда от селен на организма. Тази доза в никакъв случай не бива да се превишава, защото пренасищането със селен може да причини отравяне.
5. Бадеми. Строго погледнато, бадемите всъщност не са ядки, а костилкови плодове. Но по външност и полезни вещества те по-скоро наподобяват ядките. Хората, алергични към орехи, могат да получат алергична реакция и от бадеми. Бадемите също са богати на полезни ненаситени мастни киселини, полифеноли и баластни вещества. Освен това тази здравословна супер храна снабдява организма с магнезий, калий, калций и витамини от група В. Специалистите препоръчват да се консумира по една шепа орехи и бадеми на ден, за да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания.
6. Макадамия. Въпреки че австралийската макадамия е една от най-скъпите ядки, тя се радва на голяма популярност – не само заради приятния си вкус, но и заради полезните си качества. Макадамията е богата на моно- и полиненаситени мазнини, които наред с другото подпомагат мозъчната дейност и понижават нивото на „лошия“ холестерол в кръвта. Освен това макадамията снабдява организма с важни хранителни вещества, като магнезий, калий, желязо и калций.