Винаги трябва да варите брюкселското зеле в прясно мляко
Макар брюкселското зеле да не е най-атрактивният или най-харесваният зеленчук и със сигурност е недолюбвано от мнозина, има един прост трик да го направите по-вкусно и още по-хранително. Ще му дадете ли шанс, ако ви издадем тази малка хитрост?
Брюкселското зеле гъмжи от полезни вещества. От подсилване на имунната система до предотвратяването на хронични заболявания – този малък кръстоцветен зеленчук се свързва с многобройни ползи за здравето. Но знаете ли, че има една тайна съставка, която го прави още по-здравословен? Познахте, това е прясното мляко. Ако сте любопитни да разберете защо, сипете си една чаша и прочетете какви са изненадващите предимства на тази необичайна комбинация.
Брюкселското зеле е хранително, бедно на калории и достатъчно многостранно, за да се използва за приготвянето на различни ястия – от салати през супи до печено. Но консумацията му причинява на някои хора болезнено и доста неприятно състояние - рефлукс. Ако и вие сте от тези хора, парещото чувство в гърдите след няколко хапки от тази миниатюрна зелка ви е добре познато. Но не се тревожете – има една хитрост, така че да се насладите на брюкселското зеле, без да получите киселини. Ако към рецептата с него добавите прясно мляко, киселината в зеленчука ще се неутрализира и той ще стане още по-вкусен. Прясното мляко придава на брюкселското зеле кремообразна текстура, която чудесно подхожда на землистия и леко кисел вкус.
За да го постигнете, сварете зеленчука в чаша мляко с щипка захар и щипка мускатово орехче. След варенето в мляко брюкселското зеле не само става по-лесно смилаемо, но и по-хранително. Прясното мляко е превъзходен източник на калций, незаменим за изграждането и поддържането на здрави кости и зъби. С добавката му ще повишите съдържанието на калция във вашето ястие с до 60%. Захарта пък ще отнеме горчивината на брюкселското зеле, а мускатовото орехче ще придаде топла и благоуханна нотка на блюдото.
Ето защо, когато следващия път консумирате брюкселско зеле, не забравяйте тези съвети. Вкусовите рецептори и стомахът ви ще ви бъдат благодарни!