Колко калории има в различните видове суши

Стана ясно, че сушито се при­готвя от ориз, водо­расли, риба и други мор­ски про­дукти. Сами по себе си те не пред­с­тав­ля­ват храни с висока кало­рийна съдър­жи­мост, но ком­би­на­ци­ята между раз­лич­ните със­тавки, опре­деля и енер­гий­ната стой­ност на пор­ци­ята. Тра­ди­ци­он­ното суши пред­лага много по-ниска стой­ност на маз­ни­ните, спрямо адап­ти­ра­ните рецепти, които целят да отго­ва­рят на вку­со­вите пред­по­чи­та­ния на нашата страна. В много от рес­то­ран­тите се изпол­зва крема сирене или майо­неза за замяна на кла­си­чес­ките япон­ски под­п­равки, което не само е с много по-високо съдър­жа­ние на кало­рии, но и видо­из­меня вкуса на тра­ди­ци­он­ното ястие. Една чаша бял ориз съдържа 241 кало­рии, докато чер­ният съдържа приб­ли­зи­телно 200 (~18% раз­лика в кало­ри­ите). В таб­ли­цата е посо­чено съдър­жа­ни­ето на кало­рии в някои суши ком­би­на­ции, които се пред­ла­гат в Бъл­га­рия:
 

Вид суши (100 г) Калории (kcal) Протеини (г) Въглехидрати (г) Мазнини (г)
Суши със съомга и скариди 160 6 25 4
Суши с риба тон 205 7 24 9
Суши нагири със сьомга 180 9 20 8
Вегетарианско суши със зеленчуци 110 2 20  2


Заключение

След като бяха пока­зани много от поло­жи­тел­ните и отри­ца­тел­ните ефекти върху тялото от кон­су­ма­ци­ята на суши, има шанс да сте още по-обър­кани. Суши може да бъде както добър, така и лош избор. Бяха пред­с­та­вени съвети за по-здра­вос­ловно суши, но от изк­лю­чи­телна важ­ност е и да може да се гаран­тира, че сушито е при­гот­вено пра­вилно с качес­т­вени със­тавки.

Ако не сте в пре­ка­лено нап­ред­нала въз­раст или нямате хро­нична болест, имун­ната сис­тема на пове­чето хора може да понесе евен­ту­ал­ните услож­не­ния при кон­су­ма­ци­ята на сурова риба. Ако попа­дате в тази кате­го­рия може би било най-разумно да се при­дър­жате към храни, за които зна­ете, че са безо­пасни за вас. Както при пове­чето храни и напитки, клю­чът е в пра­вил­ния баланс. Ако харес­вате суши, няма нужда да се отказ­вате напълно от него, но огра­ни­че­ния от типа да не се кон­су­мира всеки ден, както и сле­дене на про­из­хода и начина на при­гот­вяне, може да ви спести неп­ри­ят­ности. Про­мени ли се мне­ни­ето ви за сушито след про­чи­та­нето на ста­ти­ята? След като видяхте реди­цата ползи за здра­вето, както и опас­нос­тите, които крие то? Ще остане ли любима храна в менюто ви или точно обрат­ното.

Автор: Станимир Михов