Според едно италианско проучване има храни, които допринасят за по-бързото ни остаряване. Но това наистина ли е вярно? Ето за кои храни става дума.

Може ли хлябът и тестените изделия да са нездравословни? Според изследването Moli Sani на италианския неврологичен институт Невромед е напълно възможно. Същото изследване посочва като виновници за преждевременното състаряване и високо преработените храни. Това са храните, които съдържат определени добавки, за да се подобри вкусът им. Към тях спадат например привидно здравословни храни като мюслито за закуска от супермаркета или дори хлябът. Според проучването хората, които редовно консумират високо преработени храни, имат по-голяма биологична възраст. Ето кои други храни са сред набедените:

    Изкуствено втвърдени трансмазнини. Получават се чрез преработката на растителни масла и се използват, за да се увеличи трайността на продуктите. Освен че състаряват, те повишават и риска от сърдечно-съдови заболявания.

    Овкусители. Това са вещества, които подобряват съществуващия вкус и/или аромат на храната. Такъв е например мононатриевият глутамат (MSG), който се използва за подсилване на вкуса на чипс, царевични пръчици и други подобни, както и на замразени полуготови храни и бързи храни.  

   Консерванти. Те помагат за удължаване на трайността на продуктите, като потискат растежа на микроорганизмите.

    Оцветителите се използват, за да се придаде на продуктите съответния привлекателен цвят.

   Емулгаторите и стабилизаторите помагат да държат заедно съставките на продукта и да му гарантират равномерна текстура.

  Омекотителите може да попаднат в хранителния продукт чрез пластмасовите опаковки.

Вредата от високо преработените храни идва оттам, че когато са индустриално обработени, те губят редица полезни вещества, решаващи за здравословното хранене. Последствията включват стомашни оплаквания, повишаване на възпаленията в организма и отслабване на имунната защита. Всичко това се отразява неблагоприятно върху биологичната възраст на индивида.

Какво е биологична възраст?

Става дума за състоянието на тялото и колко добре функционира то в сравнение с хронологичната възраст на индивида. Това е преценка за физическото здраве, основана върху различни фактори като генетично предразположение, начин на живот, хранене, физическа активност, ниво на стрес и фактори от околната среда. Биологичната възраст може да се отклонява от действителния брой на годините (хронологична възраст). За да се определи, има различни методи, включително кръвен тест, изследване на биомаркери, тестове за физическа издръжливост и въпросник за обхващане на фактори, свързани с начина на живот.