Мексиканската кухня е експлозия от текстури, цветове и вкусове, които я правят една от най-апетитните и завладяващи в света. Това, което (може би) не знаете, е, че тя е и една от десетте най-здравословни кулинарии. Специалистите са категорични, че мексиканският начин на хранене носи огромни ползи за здравето и благосъстоянието на организма. Ето защо!

Тайната се дължи на нейните компоненти

Има 10 много типични съставки, които участват в мексиканската традиционна кухня и всъщност я правят изключително полезна в редица отношения за човешкия организъм. Много от тях отдавна са прехвърлили границите на страната и са често използван компонент в различни кухни по света: ванилия, какао, авокадо, царевица, лют червен пипер, картофи.

Самият начин на приготвяне на храната, както и голяма част от рецептите също са се превърнали в обичайни за много страни по света. Днес мексиканската кухня се поставя на едно ниво със средиземноморската, японската и френската. Четирите са признати за нематериално наследство на човечеството.

Мексиканското хранене идва от културата на предците

Мексиканската гастрономия се характеризира с голям брой ястия и с използването на най-разнообразни съставки и подправки, което е изключително здравословен подход. Тя е символ на национална идентичност, на колективна култура, подкрепена от използването на типични продукти. Зелени томатило салси, царевични такос или печени карнита са експлозия от текстури, цветове и вкусове, които правят мексиканската кухня една от най-любимите и предпочитани в света.

Снимка: Marcos Castillo / Shutterstock

Произходът ѝ датира от предиспанския период. Царевица, домати и люти чушки са били в основата на тази кухня още тогава, допълнени от месо, риба, ароматни билки и шоколад, наред с други съставки.

През вековете това е обогатявано с храни, внесени от испанските завоеватели и мигрантските народи. И въпреки че има голяма разлика между регионите в страната, някои ястия се смятат за национални - като кочинита пибил, моле поблано, посоле или cоrundas purepechas например.

Кои са типичните съставки на мексиканската диета

Всяка гастрономия обединява голям брой продукти. Но някои компоненти в ястията се издигат над други поради разнообразието на употреба, символиката или защото са главни герои на рецепти, пълни с определен смисъл. Такива са и най-популярните ястия в мексиканската кухня.

Чили

Онова, без което не можем да си представим мексиканската кухня, е лютият червен пипер или т.нар. чили - съставка с много характерен пикантен вкус. В Мексико може да откриете голямо разнообразие от люти чушки. Най-известните са поблано, хабанеро, халапеньо, пасила, морита и чипотле. Чилито може да се добавя прясно, сушено, смляно или варено. То присъства в повечето сосове и подправки, с които се обогатява вкусът на храната. Понякога е съобразено и с цвета, формата и степента на топлина на ястието.

Лютите чушки имат доказано благотворно въздействие върху храносмилателната система. Те обаче имат и болкоуспокояващ ефект заради противовъзпалителните си свойства, особено при ставни проблеми. Също така са ефикасно противогъбично средство, борят се успешно с настинките и сезонните вируси, облекчават главоболието и дори има данни, че са добра превенция при някои видове рак.

Домат

Култивиран от маите и ацтеките, доматът е универсална храна с мексикански произход. Най-типичните начини на приготвянето му са под формата на варени и пресни сосове. Последните се приготвят с някои от основните съставки на мексиканската кухня: домати, лук, люта чушка и кориандър. На практика доматът е част от почти всички мексикански ястия. Той придава цвят на супите и бульоните, участва в пюрета и салати, използва се в севиче и ризото. Или просто мексиканците се наслаждават на пресния му сок.

Доматите са известни със своите антиоксидантни свойства. Те се дължат на съдържащите се в тях важни съединения, витамини и елементи, сред които ликопен (съдейства за здравината на костите, подобрява зрението, поддържа сърдечносъдовата система, намалява вредите от свободните радикали и е добра превенция срещу някои видове рак), бета-каротин (грижи се за зрението и кожата, поддържа имунната система) и нарингенин (този полифенол спомага за заздравянето на рани и за кожни проблеми, също така намалява възпалението в организма).

Лук

Въпреки че не е местна съставка, лукът се използва широко в Мексико и е в основата на много ястия: супи, яхнии и сосове. Също така е предпочитана съставка на редица салати, такос, сопес и гордитас, в сурови, мариновани или печени ястия.

Доказано е, че лукът намалява лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, а така също и високото кръвно налягане. Той има силни противовъзпалителни свойства. Съдържа важни съединения и антиоксиданти, които понижават риска от сърдечни заболявания.

Царевица

Една от ежедневните храни в Мексико. Наред с пшеницата и ориза царевицата е едно от трите най-консумирани растения в света и основна храна в Мексико. Тя е основна култура, която осигурява самозадоволяване на много селски и местни общности. Списъкът с ястия, в които присъства, може да бъде безкраен. Векове наред тя се смила за направата на различни теста, като тортили например. Консумирани ежедневно от почти всички мексиканци, те са пълни с боб, ориз, месо или яхния, консумират се под формата на такос, енчилада или чиликилес. Но също така е обичайно да се използва и печена или на зърна, подправена с лайм, люта чушка и майонеза (esquites), или под формата на зеленчукова и месна супа (pozole). Да не забравяме и любимите напитки на мексиканците на основата на царевива: tejuino и atole.

Царевицата има доказани антиоксидантни свойства, освен това е полезна за здравето на очите, подпомага правилното функциониране на червата, богата е на полезни фибри и въглехидрати.

Боб

Друг неизменен спътник на ежедневното хранене в Мексико и много важен елемент от мексиканската кухня е бобът. От 150 известни вида в света 50 се срещат само в тази страна: лилави, черни, бели, жълти или на петна. Бобът присъства в повечето закуски - като тлакойос или панучос например. Той също така е главен герой в типични ястия - препържен боб, боб чаро или frijoles puercos.

Бобът е един от най-известните растителни протеини. Богат е на фибри, желязо и витамини, които играят важна роля за здравето на сърцето, червата и черния дроб. Доказано намалява риска от сърдечни заболявания.

Тиква

Заедно с царевицата и боба тиквата е третата колона на мексиканската кухня от предиспанските времена. Култивирането ѝ датира отпреди 7500 години и от всички сортове най-разпространена е зелената и жълтата. Пулпата се използва за приготвяне на тамалес и молове. Освен това се среща и в сладкиши като calabaza en tacha, типичен за Деня на мъртвите, който се приготвя с гуава, захар и канела.

Освен диетична (има ниско съдържание на калории и е богата на хранителни вещества), тиквата притежава и мощни противовъзпалителни свойства, полезна е за зрението и имунната система, заздравява кожата (включително при рани и изгаряния), подпомага работата на сърцето и е също добър източник на протеин.

Нопал

Най-емблематичната съставка на мексиканската кухня. Нопалът е кактус и е символ на страната по целия свят. Основна храна за цивилизацията Науатъл, той е ценен както заради вкуса, така и заради състава и хранителните си свойства. След отстраняване на бодлите се използва за салати, супи, яхнии или маринован.

Сред най-известните здравословни ползи на този кактус е способността му да се справя с лошия холестерол в кръвта. Освен това е много богат на витамин С. Подпомага и храносмилателната система, а също и работата на сърцето.

Авокадо

Този плод се отглежда в Мексико от около 5000 години и днес страната е един от основните износители. Популярността му в целия свят се дължи на голямата гъвкавост при готвене, деликатния вкус и текстура, както и на високото съдържание на хранителни вещества. Гуакамоле е една от най-известните рецепти на мексиканската кухня, приготвена с пюре от авокадо. Добавя се и нарязано в много ястия - боб, севиче, ориз, супи и бульони.

Авокадото съдържа над 25 основни хранителни вещества, между които витамините А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Дори само това стига, за да обясни защо е полезно да се хапва всеки ден авокадо.

Сирене

Традицията на млечните продукти в Мексико започва с пристигането на испанските завоеватели. Повечето местни сирена се правят от краве мляко. Някои са известни в цялата страна, а други се произвеждат само в региона. Това е изключителна съставка в гастрономията, която придава вкус и кремообразна текстура на много ястия. Сирената Chihuahua, Oaxaca, Cotija, Fresco или Adobero се използват за покриване на енчилада, боб или тако.

Сиренето е чудесен източник на протеини, полезни мазнини и най-вече – на калций. На първо място то е много важно за зравето на костите, зъбите и косата. Но също така регулира кръвното налягане и холестерола, придава ситост и помага за отслабването.

Кориандър

Кориандърът е също толкова важна съставка в мексиканското хранене. Придава интензивен цитрусов вкус и лека пикантна нотка на ястията. Пресни листа се добавят за овкусяване на риба и миди, както и за гарниране на гуакамоле, такос или сос пико де гало.

Кориандърът успешно понижава високото кръвно налягане, подпомага работата и здравето на сърцето и мозъка, бори се ефективно с инфекциите.

Какво хапват мексиканците най-често

Мексиканските такос са отдавна прехвърлили границите на страната и са популярни по целия свят. Но това далеч не е единстваната храна, която следва да се отбележи.

Huevos rancheros са яйца в мексикански стил, които са истинска звезда при закуските в тази страна. Представляват бъркани яйца, сервирани върху царевични тортили и по избор придружени от пържени зеленини, включително живовляк. Това ястие може да си приготвите спокойно и у дома.

Huevos rancheros

Снимка: Brent Hofacker / Shutterstock

Необходими продукти за 2 порции:

  • 4 яйца
  • 1 голям домат
  • ½ глава лук
  • чили на прах
  • пресен кориандър
  • царевични тортили
  • авокадо, на вкус
  • царевично олио
  • черен пипер
  • сол

Обелете и нарежете лука на кубчета и го задушете в тиган с олио до златисто. Добавете нарязания на кубчета домат и гответе още 2 минути. Смесете, за да интегрирате съставките. В купа разбийте леко яйцата и ги добавете в тигана с лука и домата. Намалете котлона, подправете с пълна шепа нарязан кориандър, сол и черен пипер на вкус и гответе яйцата до желаната твърдост. Сервират се върху царевична тортиля, гарнирани с резени авокадо. Ако имате остатъци от предишни ястия (гъби, пиле, шунка), спокойно може да добавите.

За да приготвите ястието лесно и бързо, препоръчваме да използвате готварски плот с Perfect Fry на Bosch. Предимството на тези плотове е автоматичното контролиране и регулиране на оптималната температура за загряване на олиото до точната температура на пържене. Това помага да се предотврати образуването на вредни вещества при пържене.

Антохито: уличната храна на мексиканската кухня

Antojitos е вид улична храна, която е много популярна на мексиканските пазари както сутрин, така и следобед. Някои от най-известните са тако, тамалес или гордитас. Също и кесадия, която се приготвя с царевични тортили, пълнени със сирене, прегънати на две и препечени на тиган.

Най-популярните сирена в Мексико са чихуахуа и оахака, но можете да намерите и моцарела, ементал, чедър или друго сирене, което се топи добре. Те могат да бъдат придружени от различни съставки като авокадо, домати, пиле, препържен боб, гъби, печени чушки или чоризо. И една идея за домашно приготвена кесадия.

Кесадия

Снимка: Shaiith / Shutterstock

Необходими продукти:

  • царевични малки тортили, по 3 на човек
  • краве грил сирене
  • 3 бр. халапеньо, нарязани и без семки
  • царевично олио
  • сол

Настържете на едро ренде сиренето и го смесете с лютите чушки. Ако е необходимо, добавете съвсем малко сол. Разбъркайте добре. От тази смес сложете по 1 с.л. в средата на всяка тортиля и прегънете питките, като притиснете добре краищата, за да се затворят. Загрейте олиото в тиган и запържете до златисто приготвените кесадии. Готовите запазете на топло, докато приключите с готвенето.

Чудесна съставка за това ястие е Грил сиренето MMELLOW. То е плътно и питателно, приготвя се от най-чистото пастьоризирано краве мляко. Освен на тиган, то е подходящо и за скара. Веднъж приготвено, ще ви спечели моментално със своя богат и леко солен вкус. Грил сиренето MMELLOW e от 100% биологично сертифицирано мляко, произлизащо от подбрани български ферми. Освен това е много полезно при диетично хранене със спортна насоченост заради своите под 2 г въглехидрати и 22 г белтъчини на 100 г продукт.

Автор: Деси Тодорова

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland и млечни продукти MMELLOW. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.