Пренасяме ви в магията на мексиканската кухня. Първата рецепта, която ще ви представим, е за енчилада с пиле и боб. Това са пикантни тортили, пълнени с крехко, подправено пиле и боб, задушени в пикантен, ароматен сос и гарнирани с настъргано жълто сирене и свежи гарнитури.

Енчилада с пиле и боб

Снимка: DariaKM / Shutterstock

Съставки:

Пълнеж от пилешко месо и боб:

  • 500 гр. сварено, настъргано пилешко месо
  • 400 гр. черен боб от консерва
  • 120 гр. лук, нарязан на ситно
  • 6 гр. чесън, смлян
  • 400 гр. домати от консерва, нарязани на кубчета
  • Зелени люти чушки за вкус
  • 15 мл. слънчогледово олио
  • 3 гр смлян кимион
  • Чили на прах на вкус
  • Щипка смлян кориандър
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Връзка пресен кориандър

За соса:

  • 30 мл. слънчогледово олио
  • 15гр. брашно
  • 20 гр. чили на прах
  • 2 гр. чесън на прах
  • 2 гр. лук на прах
  • Щипка риган
  • Щипка смлян кимион
  • 480 мл. пилешки бульон
  • Сол

За енчиладите:

  • 120 гр. настърган кашкавал MMELLOW
  • 10 бр. царевична тортила
  • 80 гр. лук, нарязан на кубчета
  • 30 гр. пресен, нарязан кориандър
  • 120 гр. заквасена сметана (по желание)
  • Малко олио или мазнина за намазняване на тавата

Начин на проготвяне:

Пълнежът:

1. Запържете лука и чесъна в олиото на умерен огън, добавете всички сухи подправки, разбъркайте добре.

2. Добавете в тиган настърганото пилешко месо и боба, нарязаните на кубчета домати и зелените люти чушки, разбъркайте добре, за да се смесят съставките.

3. Гответе на слаб огън за около 10-15 минути, за да намалите течността или докато достигнете желаната консистенция. Ако решите да използвате кориандър, го добавете в самия край. Оставете леко да се охлади.

Сос:

1. В тиган с предварително загрято олио поръсете брашното и разбърквайте непрекъснато, за да направите запръжката (гответе около една минута, докато сместа стане златистокафява и шупне).

2. Добавете всички подправки и гответе още минута. Налейте пилешкия бульон и бавно разбъркайте, за да се уверите, че няма да се образуват бучки.

3. Гответе соса, докато се сгъсти (за около 10 минути), подправете на вкус.

Енчилади:

1. Загрейте фурната на 190°C и намазнете формата за печене.

2. За да омекнат леко царевичните тортили, ги увийте в леко влажна кърпа, за да се навият после по-лесно, може и в микровълнова, като я загреете за 30 сек.

3. След като сместа за пълнежа се охлади, добавете от него в центъра на царевичната тортила, навийте я стегнато, така че плънката от центъра да отиде настрани. Поставете енчиладите в тава за печене с отвора надолу.

4. След като всички енчилади са навити на руло и поставени в тава за печене, полейте със соса, поръсете настърган кашкавал отгоре, покрийте с алуминиево фолио и печете във фурната за 15-20 минути покрити и 10 минути без капак.

5. Сервирайте със заквасена сметана, семпла салата отстрани или ориз.

Шеф Виктория Балтутите

Втората рецепта, която шеф Виктория ни предоставя днес, е за чурос. Това са златисти, хрупкави пръчици от пържено тесто, покрити с канелена захар и направени да бъдат неустоимо потопени в шоколад. Страхотна рецепта за уикендите, на която и малки и големи ще се зарадват.

Чурос:

Съставки:

  • 240 мл. вода
  • 38 гр. захар
  • Щипка сол
  • 200 гр. брашно
  • 30 гр. масло
  • Олио за пържене
  • 100 гр. захар (за поръсване)
  • 5 гр. канела (за поръсване)

Начин на приготвяне:

1. В малък съд на среден огън смесете водата, захарта, солта и маслото, оставете да заври и добавете брашното наведнъж. Разбъркайте добре, докато сместа оформи топка.

2. Загрейте олиото за пържене до 180°C, прехвърлете тестото в сладкарски плик и сложете тестените ивици, които се получават в сгорещеното олио. Може да използвате малък нож или ножица, за да отрязвате тестото от плика. Пържете около 2-3 минути от всяка страна, след като са готови, ги извадете от олиото с решетъчна лъжица и отцедете върху кърпа.

3. Смесете заедно захарта и канелата, после оваляйте в нея готовите топли чуроси и сервирайте!

Снимка: Chatham172 / Shutterstock

Автор: шеф Виктория Балтутите

Визитка:

Виктория Балтутите е шеф-инструктор в Кулинарна академия HRC - първият готвач у нас, който завършва професионалната програма “Устойчиви практики в кулинарията” на престижната академия WorldChefs. Тя е разработена така, че да предостави на готвачите необходимите знания и умения за устойчивост в работата им, като по този начин се стимулира положителна промяна за планетата и рентабилност в кухнята.

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland и млечни продукти MMELLOW. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.