Двойна наслада: Неустоими мексикански рецепти, които трябва да опитате
Пренасяме ви в магията на мексиканската кухня. Първата рецепта, която ще ви представим, е за енчилада с пиле и боб. Това са пикантни тортили, пълнени с крехко, подправено пиле и боб, задушени в пикантен, ароматен сос и гарнирани с настъргано жълто сирене и свежи гарнитури.
Енчилада с пиле и боб
Снимка: DariaKM / Shutterstock
Съставки:
Пълнеж от пилешко месо и боб:
- 500 гр. сварено, настъргано пилешко месо
- 400 гр. черен боб от консерва
- 120 гр. лук, нарязан на ситно
- 6 гр. чесън, смлян
- 400 гр. домати от консерва, нарязани на кубчета
- Зелени люти чушки за вкус
- 15 мл. слънчогледово олио
- 3 гр смлян кимион
- Чили на прах на вкус
- Щипка смлян кориандър
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- Връзка пресен кориандър
За соса:
- 30 мл. слънчогледово олио
- 15гр. брашно
- 20 гр. чили на прах
- 2 гр. чесън на прах
- 2 гр. лук на прах
- Щипка риган
- Щипка смлян кимион
- 480 мл. пилешки бульон
- Сол
За енчиладите:
- 120 гр. настърган кашкавал MMELLOW
- 10 бр. царевична тортила
- 80 гр. лук, нарязан на кубчета
- 30 гр. пресен, нарязан кориандър
- 120 гр. заквасена сметана (по желание)
- Малко олио или мазнина за намазняване на тавата
Начин на проготвяне:
Пълнежът:
1. Запържете лука и чесъна в олиото на умерен огън, добавете всички сухи подправки, разбъркайте добре.
2. Добавете в тиган настърганото пилешко месо и боба, нарязаните на кубчета домати и зелените люти чушки, разбъркайте добре, за да се смесят съставките.
3. Гответе на слаб огън за около 10-15 минути, за да намалите течността или докато достигнете желаната консистенция. Ако решите да използвате кориандър, го добавете в самия край. Оставете леко да се охлади.
Сос:
1. В тиган с предварително загрято олио поръсете брашното и разбърквайте непрекъснато, за да направите запръжката (гответе около една минута, докато сместа стане златистокафява и шупне).
2. Добавете всички подправки и гответе още минута. Налейте пилешкия бульон и бавно разбъркайте, за да се уверите, че няма да се образуват бучки.
3. Гответе соса, докато се сгъсти (за около 10 минути), подправете на вкус.
Енчилади:
1. Загрейте фурната на 190°C и намазнете формата за печене.
2. За да омекнат леко царевичните тортили, ги увийте в леко влажна кърпа, за да се навият после по-лесно, може и в микровълнова, като я загреете за 30 сек.
3. След като сместа за пълнежа се охлади, добавете от него в центъра на царевичната тортила, навийте я стегнато, така че плънката от центъра да отиде настрани. Поставете енчиладите в тава за печене с отвора надолу.
4. След като всички енчилади са навити на руло и поставени в тава за печене, полейте със соса, поръсете настърган кашкавал отгоре, покрийте с алуминиево фолио и печете във фурната за 15-20 минути покрити и 10 минути без капак.
5. Сервирайте със заквасена сметана, семпла салата отстрани или ориз.
Втората рецепта, която шеф Виктория ни предоставя днес, е за чурос. Това са златисти, хрупкави пръчици от пържено тесто, покрити с канелена захар и направени да бъдат неустоимо потопени в шоколад. Страхотна рецепта за уикендите, на която и малки и големи ще се зарадват.
Чурос:
Съставки:
- 240 мл. вода
- 38 гр. захар
- Щипка сол
- 200 гр. брашно
- 30 гр. масло
- Олио за пържене
- 100 гр. захар (за поръсване)
- 5 гр. канела (за поръсване)
Начин на приготвяне:
1. В малък съд на среден огън смесете водата, захарта, солта и маслото, оставете да заври и добавете брашното наведнъж. Разбъркайте добре, докато сместа оформи топка.
2. Загрейте олиото за пържене до 180°C, прехвърлете тестото в сладкарски плик и сложете тестените ивици, които се получават в сгорещеното олио. Може да използвате малък нож или ножица, за да отрязвате тестото от плика. Пържете около 2-3 минути от всяка страна, след като са готови, ги извадете от олиото с решетъчна лъжица и отцедете върху кърпа.
3. Смесете заедно захарта и канелата, после оваляйте в нея готовите топли чуроси и сервирайте!
Снимка: Chatham172 / Shutterstock
Автор: шеф Виктория Балтутите
Визитка:
Виктория Балтутите е шеф-инструктор в Кулинарна академия HRC - първият готвач у нас, който завършва професионалната програма “Устойчиви практики в кулинарията” на престижната академия WorldChefs. Тя е разработена така, че да предостави на готвачите необходимите знания и умения за устойчивост в работата им, като по този начин се стимулира положителна промяна за планетата и рентабилност в кухнята.
Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland и млечни продукти MMELLOW. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.