Празнична трапеза в кубински стил: рецепти за Lechón Asado и Moros y Cristianos
Кубинската кухня е отражение на богатата история и културното разнообразие на острова, като обединява испански, африкански и карибски влияния. Две от най-емблематичните ястия, които въплъщават този уникален микс, са Lechón Asado и Moros y Cristianos. Lechón Asado, бавно печено свинско, е символ на празнични моменти и семейни събирания, докато Moros y Cristianos – комбинация от черен боб и ориз, разказва историята на Куба през своята символика и традиции. Заедно, тези две ястия създават кулинарно пътешествие до сърцето на кубинската трапеза.
Lechón Asado (печено свинско)
Снимка: troyka / Shutterstock
Необходими продукти:
- 2 кг свинска плешка
- 140 мл портокалов сок (кисел)
- 6 скилидки чесън, счукан
- 1 супена лъжица кимион на прах
- 1 супера лъжица сух риган
- 1 супена лъжица сол
- 1 супена лъжица черен пипер
- 1 бр. лук, нарязан на ситно
- 60 мл. зехтин
Начин на приготвяне:
- В купа смесете киселия портокалов сок, всички подправки и зехтина, разбъркайте всичко докато се смеси добре. Поставете свинската плешка в маринатата, втрийте я и я оставете за поне четири часа, най-добре за една нощ.
- Загрейте фурната на 160С, поставете свинското месо в тава за печене и го залейте с маринатата, добавете в тавата нарязан лук, покрийте всичко с алуминиево фолио и печете 4-5 часа, като от време на време поливате месото със сока от тавата.
- След 4-5 часа увеличете температурата на фурната до 220C, за да образува хрупкава коричка. Открийте тавата, гответе за 20-30 минути или докато плешката образува коричка и потъмнее.
- Преди да го нарежете, оставете свинското месо да почине поне 15 минути. Сервирайте с черен боб и ориз като гарнитура.
Moros y Cristianos (черен боб и ориз):
Снимка: Fanfo / Shutterstock
Необходими продукти:
- 200 гр. черен боб
- 800 мл. вода
- 1 бр. дафинов лист
- Зелена чушка, нарязана 1 бр
- Червена чушка, нарязана 1 бр
- 1 бр. лук, нарязан на едро
- 3 скилидки чесън, ситно накълцан на паста
- 1 ч.л. млян кимион
- 1 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 400 гр. дългозърнест бял ориз
- 600 мл пилешки бульон
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- Пресен кориандър, накълцан, за гарниране (по желание)
Начин на проготвяне:
- Изплакнете черния боб и го поставете в голяма тенджера с вода и дафинов лист, оставете да заври, след това намалете котлона и го гответе за 1 час – 1 час и половина или докато бобът омекне и се свари, отцедете го и го оставете настрана.
- В голяма тенджера загрейте зехтина на среден огън. Добавете нарязаните зелена чушка, червена чушка и лук, гответе до омекване. Добавете смления чесън и гответе още една минута.
- Отцедете ориза за няколко минути, добавете подправките и сварения боб в тенджерата, разбърквайки непрекъснато, покрийте всичко с пилешки бульон, оставете да заври, след което намалете котлона до минимум. Гответе около 20 минути на тих огън или докато оризът омекне и поеме течността напълно.
- След като се сготви го намачкайте с вилица и поръсете с пресен кориандър.
Съчетавайки нежното, ароматно месо на Lechón Asado с плътния вкус на Moros y Cristianos, вие ще изпитате истинската есенция на кубинската кухня. Тези ястия не само пленяват с вкусовете си, но и разказват историята на един народ, който празнува живота чрез храната. Пригответе тази комбинация у дома и поканете кубинския дух на вашата трапеза – перфектно допълнение за всяко специално събитие или просто за момент на наслада със семейството и приятелите.
Автор: шеф Виктор Светославов
Визитка: Шеф Виктор започва обучението си в Кулинарна академия HRC след години на професионален опит, превръщайки интереса си към кулинарните изкуства в своя кариера.
Като част от своето обучение, шеф Виктор прекарва една година в САЩ, в Sea Island Resort Golf and Spa, Georgia, както и 6 месеца в the Grand Hotel Huis ter Duin, луксозен хотел в Ноордвайк, Холандия. Кулинарният му опит включва и различни позиции в България и хотел от веригата Кемпински в Германия.
Шеф Виктор притежава магистърска степен по Икономика и степен по Маркетинг и мениджмънт, допълвани от доказан опит в управлението на човешки ресурси и бизнес операции.
Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.