Открийте богатите вкусове и ярките традиции на аржентинската кухня с нашата подбрана колекция от автентични рецепти. Всяко ястие разказва история за културното наследство и кулинарното изкуство. Независимо дали сте опитен готвач или любител кулинар, тези рецепти ще пренесат вкуса на Аржентина на вашата трапеза.

Емпанада:

Снимка: WS-Studio / Shutterstock

Необходими продукти:

Тесто:

  • Брашно 0,280 кг
  • Щипка сол
  • Студено масло 0,115кг
  • Яйце 1 бр.
  • Ледено студена вода 0,080л
  • Оцет, една супена лъжица

Пълнеж от говеждо месо:

  • Зехтин една супена лъжица
  • Една чаена лъжичка сладък червен пипер
  • Лук, нарязан на ситно, 1 бр средно голям
  • Смляно говеждо месо 0,200-0,300 кг
  • Кимион ½ чаена лъжичка
  • Риган ½ чаена лъжичка
  • Чили на прах по вкус
  • Сол
  • Пипер
  • Яйце, твърдо сварено и нарязано, 1бр.
  • Зелени маслини 0,050 кг
  • Стафиди 0,040 кг

Начин на приготвяне:

Тесто:

  1. В голяма купа разбъркайте сухите съставки и добавете студеното масло към тях. Работете с върховете на пръстите си, докато се получи пясъчна текстура.
  2. В отделна купа смесете: яйцата, ледената вода и оцета. Изсипете сместа в тестото и месете, докато се съединят. Омесете го до гладкост, покрийте го с фолио и го оставете в хладилника да почине за поне един час.
  3. Увийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за поне 1 час.

Пълнеж:

  1. Задушете нарязания лук в предварително загрят тиган със зехтин, докато стане прозрачен. Добавете смляното говеждо месо и го запържете, като се уверите, че по време на готвенето се разбиват огромните бучки.
  2. След като месото се сготви, добавете всички подправки, овкусете на вкус и оставете да се охлади.
  3. След като се охлади, добавете нарязаните стафиди, маслините и твърдо свареното яйце (ако използвате).

Оформяне:

  1. Загрейте фурната до 190°C и застелете лист с хартия за печене. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина около 3 мм и изрежете кръгчета с желания размер, в центъра на всяко кръгче поставете плънка, не препълвайте. Сгънете кръга от тестото наполовина и като използвате за притискане краищата, ги затворете и запечатайте добре.
  2. Намажете готовите емпанади с разбито яйце, за да получите хубава златиста коричка. Печете във фурната за около 20-25 минути или до златисто кафяво.

Миланеза:

Снимка: Danica Chang / Shutterstock

Необходими продукти:

За месото:

  • Нарежете пилешки гърди или говеждо месо 0,300 кг
  • Сол на вкус
  • Пипер на вкус
  • Чесън, смлян, 2 скилидки
  • Магданоз, нарязан на ситно, една връзка
  • Лимонов сок, супена лъжица

Панировка:

  • Яйца 2бр
  • Брашно 0,100 кг
  • Хлебни трохи 0,150 кг
  • Сирене пармезан 0,050 kг
  • Паприка 1 чаена лъжичка
  • Сушен риган 1 чаена лъжичка
  • Олио за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете месото по избор на тънки филийки, овкусете го със сол, черен пипер, счукан чесън, магданоз и лимонов сок и го оставете в хладилника за около 30 минути.
  2. След като месото е овкусено и готово, пригответе три купички: брашно; разбити яйца и галета.
  3. Започнете да покривате всяко парче с брашно, след това с яйце и завършете с галета, уверете се, че всяко парче е панирано напълно.
  4. Загрейте олиото за пържене до 175°C и изпържете миланезите. Не препълвайте тигана, защото това ще забави процеса на пържене и ще поеме повече олио. Гответе до златисто кафяво или по 2-3 мин. от всяка страна.
  5. Прехвърлете в чиния, застлана с хартиена кърпа, за да се отцеди излишното масло.

Проволета:

Снимка: Gon MPMC / Shutterstock

Необходими продукти:

  • Сирене „Проволоне“ 0,250 кг
  • Сушен риган 1 чаена лъжичка
  • Люспи от чили 1 чаена лъжичка (по избор)
  • Зехтин 1 супена лъжица
  • Черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз, нарязан на ситно
  • Хляб за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе сиренето, нарежете го на филийки с дебелина около 2 см.
  2. Овкусете и от двете страни със зехтин, риган, черен пипер и чили на люспи.
  3. Загрейте чугунен или грил тиган на средно висока температура и изпечете всяка страна, докато се образува златистокафява коричка.

Сос Чимичури:

Снимка: Candice Bell / Shutterstock

Необходими продукти:

  • Пресен магданоз 0,080 кг
  • Пресен риган 0,010 кг
  • Чесън 4 скилидки
  • Зехтин 0,120 кг
  • Червен винен оцет 0,030l
  • Чили на люспи на вкус
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне:

Подхожда идеално на всички предястия.

  1. Накълцайте на ситно всички билки и чесъна (можете да използвате и блендер, но традиционното чимичури е по-скоро с груба, отколкото с фина текстура).
  2. Смесете билките, чесъна и подправките. Бавно налейте течностите и разбъркайте добре, докато се смесят. Оставете го в хладилника преди сервиране

*Чимичури развива аромата си с времето, затова е най-добре да го приготвите предварително. 

Автор: шеф Виктория Балтутите

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.