Присъединете се към нас на кулинарно пътешествие из Аржентина, където всяко ястие е празник на живота и общността. Кулинарните традиции на Аржентина са дълбоко вкоренени в нейната история, география и културни влияния, породени от различни вълни на имиграция.

Аржентинската кухня е известна с висококачественото си говеждо месо, а asado (барбекю) е в основата на социалните събирания и семейните трапези. Основни ястия като емпанада, миланеза и проволета показват разнообразните вкусове и техники. Освен това културата на споделяне на мате и похапването на сладкиши като dulce de leche и alfajores подчертава топлотата и дружелюбния дух на аржентинската кухня.

Емпанада – пътешествие през вкусовете на Аржентина

Емпанадите произхождат от Испания, но са адаптирани и възприети като любима част от аржентинската кухня. Смята се, че са пренесени от испански колонисти и оттогава са се развили в множество регионални разновидности.

Снимка: hlphoto / Shutterstock

Пълнежът варира в широки граници, като отразява местните вкусове и съставки. Често срещаните пълнежи включват говеждо месо (често смесено с лук, твърдо сварени яйца и маслини), пилешко месо, шунка и сирене и царевица.

Всеки регион на Аржентина има свой собствен вариант на емпанади. Например емпанадите от Salta са известни с пикантния си пълнеж, докато тези от Tucumán обикновено са по-големи и по-сочни.

Емпанадите могат да бъдат печени или пържени. Печените емпанади (empanadas al horno) са по-разпространени в градските райони, докато пържените емпанади (empanadas fritas) често се срещат в селските райони и по време на фестивали.

Asado – ястието, което събира хората заедно

В Аржентина asado не е просто ястие, то е социално събитие, което събира хората заедно. Обикновено се провежда през уикендите и по специални поводи и служи като време за събиране на семейството и приятелите.

Asado включва печене на различни видове месо, като процесът на готвене е бавен, което позволява на месото да развие богат вкус.

Месото често се сервира със сос чимичури, салати, зеленчуци на скара, а понякога и с проволета (сирене проволоне на скара).

Млечен карамел за разкош

Dulce de leche, което означава „сладко мляко“, напомня на карамел и се приготвя чрез бавно загряване на подсладено мляко, докато се сгъсти и придобие наситен златистокафяв цвят.

Снимка: Marcelo_Krelling / Shutterstock

В аржентинските десерти се използва по различни начини, включително като пълнеж за сладкиши като alfajores, като топинг за палачинки и сладолед, както и като съставка в торти и пайове.

Дулсе де лече е толкова дълбоко вкоренено в аржентинската култура, че се чества със собствен национален празник на 11 октомври.

Какво е йерба мате?

Снимка: acomes / Shutterstock

Типичен аржентински кулинарен продукт е “yerba mate” - изсушените листа и стъбла на растението Ilex paraguariensis, от които се приготвя традиционната и широко разпространена напитка мате. Този продукт заема ключово място в аржентинската култура и социален живот, като често се споделя между приятели и семейството в рамките на общ ритуал. Yerba mate е известен с характерния си земен вкус и стимулиращите си свойства, подобни на тези на кафето или чая.

Всички тези ястия и елементи на аржентинската кухня подчертават богатото кулинарно наследство на страната и значението на храната за сближаването на хората.

Автор: Кулинарна академия HRC

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.