10 полезни комбинации от храни
Зеленчуци с кисело мляко
Изберете естественото прясно мляко – онова, което не съдържа оцветители, захар или други подобни. То е богато на калций, който подобрява стомашните функции и нормализира местната микрофлора. Най-добре го комбинирайте със зеленчуци (например моркови или целина). По този начин ще си набавите множество витамини. Фибрите, които откриваме в зеленчуците пък, подобряват абсорбирането на калций.
Авокадо и спанак
Любимата комбинация на диетолозите. Спанакът съдържа витамин А и лутеин. Тези съставки обаче ще имат значително по-благоприятен ефект върху нашето здраве (и храносмилане), ако се комбинират с зеленчуковите мазнини на авокадото.
Зелен чай и лимон
Тази комбинация утолява жаждата и възстановява енергията. Зеленият чай съдържа катехини, които отговарят за дълголетието и силната имунна система. Ако добавите към него лимон, витамин C-то в него ще увеличи неколкократно ефекта на чая.
Домати със зехтин
Всеки италианец ще потвърди, че това е наистина вкусна комбинация. Италианците рядко страдат от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на факта, че ликопена, който откриваме в доматите, подобрява здравето и кръвоносните съдове. Нещо повече – предотвратява атеросклерозата и образуването на злокачествени тумори. Когато ликопена се комбинира с мазнини, шансът тялото да го абсорбира се увеличава неколкократно.
Месо и розмарин
Месото е важен източник на протеини. То обаче трябва да бъде приготвено както трябва. Не е хубаво да се пече или пържи. Това може да доведе до образуването на канцерогенни елементи. Този ефект обаче може да бъде контриран с добавянето на малко розмарин преди самото готвене. Оксидантите в него ще попречат на формирането на вредните съставки.
Източник: BrightSide