10 полезни комбинации от храни
Всички тези продукти са полезни сами по себе си. Ако ги консумирате в определени комбинации обаче, ще можете да абсорбирате техните хранителни характеристики още по-ефективно.
Ябълки и тъмен шоколад
Тази комбинация определено не е традиционна. Но въпреки всичко – пробвайте я . Ензимът катехин, който ябълките съдържат, и антиоксидантът кверцетин вършат истински чудеса, когато се съчетаят. Те подобряват имунната система, стимулират мозъчната дейност, подобряват сърцето и кръвоносните съдове и намаляват риска от рак.
Овесена каша и прясно изстискан портокалов сок
И овесената каша, и портокаловият сок са отлични източници на феноли. Това означава, че ще подобрят храносмилателната ви система и ще помогнат на тялото да се очисти от отпадъчните продукти и токсините.
Свинско и брюкселско зеле
Свинското месо е прекалено тлъсто, за да се консумира ежедневно. То обаче съдържа селен, който пречи на растежа на раковите клетки. Сервирайте свинското с брюкселско зеле – последното съдържа органичната субстанция сулфорафан, която увеличава ефективността на селена 13 пъти.
Домати и черен дроб
Липсата на желязо в тялото може да доведе до хронична умора, физическо неразположение, слаб метаболизъм и проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Желязото, което се съдържа в черния дроб обаче, не може да бъде абсорбирано добре без наличието на витамин C. Ето тук на помощ идват доматите, тъй като в тях откриваме достатъчно количество аскорбинова киселина.
Магданоз с лимон
Магданозът се комбинира отлично с цитрусите. Желязото, което откриваме в това тревисто растение, подобрява абсорбирането на витамин C в кръвта. Този важен витамин е отговорен за заздравяването на имунната система и усилването на метаболизма.