Холандски учени установиха, че черният шоколад, горските плодове, фасулът и пеканите, както и въобще всички храни, богати на антиоксиданти, намаляват значително възпалението при пациентите с ревматоиден артрит. Те достигнаха до това заключение, след като анализираха ефекта на антиоксидантите върху осем жени със заболяването, пише Daily Express.

По време на проучването жените са приемали по 20 грама антиоксиданти (витамините A, C и Е, както и селенът) всеки ден в продължение на 10 седмици.

Учените внимателно са записвали симптомите им, като през следващите 4 седмици са анализирали и болката в ставите и възпалението.

Какъв е крайният резулктат? Подуването и болката "значително намалели" след първоначалния период от 10 седмици, твърдят експертите. Общото здравословно състояние на пациентите също се подобрило. Симптомите се засилили през следващите четири седмици.

Богати на антиоксиданти са също канелата, риганът, чесънът, червеният пипер "Кайен" и зеленият чай.