Какво всъщност се случва с храната, когато падне на пода
Гилбърт казва, че спокойно яде това, което е изпуснал на пода, при условие, че околната среда е сравнително безопасна. „Ако го изпусна в чумна яма, няма да го вдигна“ - пояснява той.
Но отива и по-далеч. В повечето случаи дори да оближете пода или капака на тоалетната, това е малко вероятно да ви разболее.
Въпреки всичко, не е разумно да го правите, ако някой в семеството ви е болен или ако сте в страна, в която има установени проблеми с хигиенните условия.
Със сигурност около нас има вредни патогени. Но ако са по пода, значи са и навсякъде другаде – по кухненския плот и по дръжките на вратите. В такъв случай ще се разболеете, независимо дали сте яли от пода, или не.
Ако има Sallmonella по пода, храната, която сте вдигнали, може да ви разболее, дори да е паднала за една секунда. Изследване, проведено през 2006 година е установило, че за пет секунди рискът е по-малък, отколкото за минута, но все пак съществува.
Няма магическа бариера между нас и света на микробите. Всъщност контактът с тях може да е по-скоро полезен.
„Освен ако не изпуснете храната в лекарския кабинет или в преносима тоалетна, излагането на микроби е дори полезно, казва Катрин Амато от Северозападния университет в Илинойс, САЩ.
Причината е, че ние сме еволюирали, заобиколени от микроби. Учени като Амато са все по-убедени, че тези микроби са играли значителна роля в еволюцията на нашия вид.
„Ако има микроби по въпросната храна, това би могло да допринесе за развитието на здрава имунна система – казва Амато – моят съвет е, не се колебайте и я изяжте.“
С други думи, правилото на петте секунди няма смисъл. Ако наоколо има лоши микроби, това няма да ви опази от болести. А през останалото време, няма проблем да ядете това, което е паднало на пода.
И все пак, едва ли някой ще тръгне да облизва тоалетни чинии.