Безобидните бурканчета за подправки могат да бъдат основен източник на замърсяване на хранителните продукти
Изследване, финансирано от Инспекцията по безопасност на храните към Министерството на земеделието на САЩ (USDA FSIS), посветено на потенциалните повърхности в кухнята, които могат да замърсят храната, установи, че бурканчетата за подправки въобще не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед, пише Science Daily.
Докато готвят, хората постоянно използват подправки, в които може да има микроорганизми, като например причинителите на салмонелоза или кампилобактериоза. Веднъж попаднали в храната, те я замърсяват и в крайна сметка се озовават в човешкия организъм.
"Нашето изследване показва, че всеки буркан с подправки, до който се докосвате при готвене на сурово месо, може да бъде обект на кръстосано заразяване. Трябва да го имате предвид, както докато готвите, така и след това", казва професор Доналд Шафнър от университета "Рътгърс", който провежда изследването в сътрудничество с колеги от университета на Северна Каролина.
За да се избегне подобна опасност, ученият препоръчва правилно боравене с храната, редовно миене на ръцете и дезинфекциране на кухненските повърхности и прибори.
"Целта на проучването беше да се определи разпространението и степента на кръстосано замърсяване на различни кухненски повърхности по време на приготвяне на храна", допълва Шафнър.
Изследователите установиха, че бурканчетата за подправки са най-замърсените предмети, следвани от дъските за рязане и капаците на кофите за боклук. Най-малко замърсени са се оказали дръжките на крановете.
Изследването е публикувано в Journal of Food Protection.