Унгарската кухня е богата и разнообразна, отразявайки историята, географията и културните влияния на страната. В нея можем да открием елементи от централноевропейските, османските и дори славянските кулинарни традиции. Кухнята на Унгария ухае на уют и топли ястия с месо, сезонни зеленчуци, разнообразие от поправки, най-вече червен пипер.

Паприката или „Червеното злато“

Унгарската кухня се слави с това, че е една от най-пикантните в Европа. Това се дължи на най-популярната и широко използвана подправка в страната, а именно паприката. Тя се открива в много от традиционните унгарски ястия, придавайки им отличителен червен цвят и лека пикантност. Подправката се среща в различни вариации – от сладък червен пипер с мек и приятен вкус, до интензивно люта паприка.

Освен под традиционната си форма паприката се открива и като крем от червен пипер, който също се използва в много от автентичните унгарски рецепти. Известен още като Piros Arany (в превод "Червено злато"), този деликатес представлява паста от смлян червен пипер и чушки, която има характерен пикантен вкус и апетитен аромат. За унгарците, тази паста е неразделна част от тяхната кухня, често присъстваща на трапезата като подправка, която може да се добавя към почти всичко.

Унгарският гулаш

Гулашът е едно от най-емблематичните унгарски ястия и символ на кулинарната традиция на страната. Произхожда от времето, когато унгарски пастири (гуляши) са готвели яхния в котел на открит огън. Ястието се приготвя с крехки парчета говежда месо, бульон, лук, кимион, дафинов лист и щедро количество червен пипер, който му придава характерния наситен червен цвят. За разлика от много други яхнии, гулашът често е с по-течна консистенция, особено когато се приготвя по традиционна рецепта.

Основната разлика между унгарския гулаш и други подобни яхнии е прибавянето на сладък червен пипер. Той перфектно балансира деликатната сладост и леката пикантност на ястието. Обикновено се сервира с хляб или кнедли и се гарнира със заквасена сметана. С течение на времето гулашът става много популярно ястие, което отразява сърдечната и уютна същност на унгарската домашна кухня.

Традиционни десерти

Dobos Torta (Торта Добуш):

Тази емблематична торта се приготвя с пандишпанови блатове, шоколадов маслен крем и карамелена глазура. Често страните са покрити със смлени ядки като лешници и бадеми.

Kürtőskalács (Торта комин):

Снимка: wisely / Shutterstock

Kürtőskalács представлява сладкиш в спираловидна форма, приготвен от тесто с мая, което се увива около цилиндричен шиш, покрива се със захар и се пече на открит пламък. Захарта се карамелизира по време не печене и придава на сладкиша хрупкава коричка. Kürtőskalács е популярна улична храна, която често се гарнира с канела, орехи, какао или кокос.

Rétes (Унгарски щрудел):

Rétes е унгарската версия на щрудел, пълнен с различни плодове като ябълки или вишни. Любопитното е, че пълнежът може да бъде и солен, например с маково семе и извара.

Унгарската кухня отразява богата културна история на страната и изкушава с уникална комбинация от вкусове, които сгряват и носят комфорт.

Автор: Кулинарна академия HRC

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.