Сред най-известните ястия на Унгарската кухня, които са се превърнали в символ са гулашът и лангосът. Тези две рецепти не само олицетворяват душата на унгарската кулинария, но и събират около масата хората, обединени от любовта към добрата храна. Днес Ви показваме как да приготвите класически унгарски гулаш и лангос – две ястия, които със сигурност ще ви пренесат в сърцето на Унгария.

Необходими продукти

Gulyás (Гулаш):

  • 500 гр. телешко месо (нарязано на кубчета)
  • 2 с.л свинска мас
  • 2 глави голям лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, ситно смлян
  • 2 с.л. сладък червен пипер
  • 1 ч.л. семена от кимион
  • 1 бр. чушка, нарязана на кубчета
  • 2 бр. домати
  • 2 бр. моркови, нарязани на кубчета
  • 2 бр. картофи, нарязани на кубчета
  • 1 л. телешки бульон
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Магданоз за гарниране

Лангос:

Снимка: csikiphoto / Shutterstock

  • 500 гр. Брашно
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 пакет суха мая (7гр)
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 1 с.л. Захар
  • 2 с.л. Слънчогледово масло
  • Олио за пържене
  • Добавки: заквасена сметана, настърган кашкавал MMELLOW.

Начин на приготвяне:

Гулаш

  1. Загрейте свинската мас/олиото в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете говеждо месо и го запечете от всяка страна, всяко парче. След като сте готови, го извадете и оставете настрана.
  2. В същия съд запържете нарязания лук до златисто кафяво, добавете смлян чесън и гответе още една минута. Разбъркайте червения пипер и кимиона, добавете нарязаната на кубчета чушка, доматите, нарязаните на кубчета картофи и моркови, задушете и върнете в тенджерата запеченото говеждо месо.
  3. Налейте бульон, оставете го да заври, след това намалете котлона и покрийте. Оставете да къкри около 1,5-2 часа.
  4. След като се сготви, подправете на вкус, гарнирайте с пресен магданоз и сервирайте. Можете да го сервирате с хляб Лангос.

Лангос:

  1. Пригответе тестото. В малка купа смесете топло мляко, захар и мая, оставете да престои 10-15 минути или докато маята се активира и отгоре се появят мехурчета.
  2. В друга купа смесете брашното и солта, добавете млякото и започнете да бъркате. Омесете тестото, докато стане гладко и еластично, покрийте го и  го оставете да втаса, докато удвои обема си.
  3. След втасване надупчете тестото и го разделете на порции, всяка част разтеглете и оформете на плосък диск.
  4. Загрейте предварително олио за пържене на 180C и изпържете всяко парче  до златисто кафяво, поставете върху домакинска хартия, за да отстраните част от мазнината.
  5. Може да се сервира така или с избрани гарнитури. Ние препоръчваме да гарнирате с една от най-популярните добавки: настърган кашкавал MMELLOW.

Унгарският гулаш и лангос са отражение на богатата културна история и гастрономическо наследство на Унгария. С характерните си аромати и уникални вкусови комбинации, тези рецепти ще ви предложат ново кулинарно изживяване, което ще обогати вашето меню. Надяваме се, че след като опитате тези две класически унгарски ястия, ще откриете нови фаворити в кухнята си, които ще радват както вас, така и вашите близки.

Автор: шеф Виктор Светославов

Визитка: Шеф Виктор започва обучението си в Кулинарна академия HRC след години на професионален опит, превръщайки интереса си към кулинарните изкуства в своя кариера.

Като част от своето обучение, шеф Виктор прекарва една година в САЩ, в Sea Island Resort Golf and Spa, Georgia, както и 6 месеца в the Grand Hotel Huis ter Duin, луксозен хотел в Ноордвайк, Холандия. Кулинарният му опит включва и различни позиции в България и хотел от веригата Кемпински в Германия.

Шеф Виктор притежава магистърска степен по Икономика и степен по Маркетинг и мениджмънт, допълвани от доказан опит в управлението на човешки ресурси и бизнес операции.

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.