Здравната осведоменост в Унгария става все по-популярна през последните години, което оказва голямо влияние и върху избора на храна. Научно доказано е, че здравословната диета увеличава продължителността на живота и осигурява множество ползи за здравето, като например намаляване на риска от няколко хронични заболявания. Въпреки това, понякога е трудно да се направят сериозни промени в начина на хранене. Но пък е възможна промяна на хранителните навици. Точно това правят унгарците в последните години.

Всички имаме любими традиционни ястия, от които не искаме да се отказваме. Унгарците не правят изключение. А унгарската кухня е пълна с вкусни и разнообразни ястия, които неустоимо примамват и са се превърнали в част от кулинарното наследство на страната. Рецептите често включват гъша или патешка мас, заквасена сметана, бяло брашно или бяла захар – продукти, които не са съвсем здравословни. Но с малки промени, традиционните ястия могат да бъдат включени в една здравословна диета.

Здрави ли са съвременните унгарци

По данни на Унгарската централна статистическа служба, базирани на мащабно проучване, което се провежда на всеки пет години, населението на страната е започнало да се храни много по-правилно, което се отразява и на цялостното здраве на нацията.

В проучването са взети под внимание здравето, работата, физическата активност и храненето, съобразно демографските характеристики и субективните възприятия. Шест от десет унгарци смятат здравето си за добро или много добро според това изследване. А по данни от 2019 г. почти цялото унгарско население (98%) вярва във възможността за положително въздействие върху здравето: 84% от тях са по-уверени, докато останалите 14% са по-малко убедени. По принцип 94% от младите хора (на възраст между 15 и 17 години) и 25% от възрастните (на 65 и повече години) смятат здравето си за добро или много добро, а 77% от тези над 65 години твърдят, че е задоволително, отчитайки все пак отражението на възрастта и по-голямата честота на хронични заболявания.

И в двата случая обаче има съществена разлика по отношение на пола: мъжете категорично се чувстват по-здрави от жените, независимо от възрастовата група. Те са и по-оптимистични по отношение на своето здраве.

Проблемът на унгарците е, че не се движат достатъчно. Те водят заседнал начин на живот и тази цифра нараства с възрастта.

Как унгарската кухня помага на здравето

Въпреки някои негативи, като цяло унгарците са здрав народ. И това се дължи най-вече на здравословното хранене и направените правилни промени в кулинарните навици. Като цяло унгарската кухня е много интересна, вкусна и необикновена, което се дължи и на произхода ѝ, в който се преплитат азиатски, източноевропейски, турски и австрийски влияния.

Много характерни за Унгария са пазарите с пресни сезонни продукти, което е друг важен елемент, допринасящ за зравословното състояние. На тях може да намерите продукти от всякакъв вид: плодове, зеленчуци, меса и подправки на доста прилични цени. Ако купувате големи количества здравословна храна, XXL хладилници на Bosch са чудесен избор: те осигуряват много място, за да поддържат продуките много свежи.

4 традиционни унгарски ястия, които са чудесен пример за здравословна кухня

Rántott hús (панирана свинска/пилешка пържола) се счита за едно от основните ястия в Унгария, обикновено приготвяно през уикендите или за семейни тържества. Видът на месото може да варира, но свинско и пилешко са най-популярните варианти. Месото първо се начуква, за да се изтъни максимално, след което се подправя със сол и черен пипер, овалва се в брашно, после се панира в разбито яйце и след това в галета. Запържва се в сгорещено олио, докато стане хрупкаво и златисто. За да бъде по-здравословно, унгарците вече заменят обикновеното олио с рапично, соево или кокосово масло, или изобщо не пържат, а запичат шницелите върху хартия във фурна. Бялото брашно заменят с пълнозърнесто или такова с ниско съдържание на въглехидрати и по-високо съдържание на фибри, а към галетата добавят овесени трици. Така панировката поема по-малко мазнина, а овесените ядки, смятани за едни от най-здравословните зърна по принцип, дават на организма ценни антиоксиданти, фибри и витамини.

Lángos е просто, но много вкусно ястие, типично за уличната храна в Унгария. Съставките са вода или мляко, брашно, мая и сол, които се разбъркват на ръка или с миксер. След като тестото се изпържи в олио, се поръсва с чесън, сметана и сирене. За да бъде по-здравословно обаче унгарците заменят бялото брашно с овесено, а пълномаслената заквасена сметана с нискомаслена или кисело мляко.

Mákos guba е един от най-известните унгарски десерти. Това е вкусна смес от хляб или кифлички, омекотени в мляко, към което са добавени маково семе, захар и ванилов крем. Новият и по-здравословен вариант на тази рецепта е замяна на бялото брашно с пълнозърнесто, а млякото – с нискомаслено или такова на растителна основа, като бадемово, соево, оризово или от кашу. Бялата захар, която все по-често се свързва със затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет, също е заменена с други подсладители, като стевия, ксилитол, еритритол или кокосова захар.

Едно от емблематичните ястия в Унгария е гулашът. Известната яхния е подправена с щедри дози червен пипер. И не е задължително да бъде пикантен, има и варианти със сладък. А унгарският червен пипер е един от най-прочутите и вкусни в цяла Европа.

И на финала – палачинки. В Унгария те има различни пълнежи, както сладки (с рикота), така и пикантни (с месо). Тестото обикновено се прави от универсално брашно, яйца, мляко и газирана вода. Но често се използва здравословна алтернатива на бялото брашно: овесено, оризово брашно или люспи от псилиум. Но с тях палачинките стават малко по-дебели, тъй като обичайната тънкост е трудна за постигане. За сладост захарта се замества с алтернативни подсладители или пресни плодове.

Как да си направите Lángos у дома

Снимка: Mehes Daniel / Shutterstock

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 350 мл вода
  • 150 г кашкавал
  • 150 мл заквасена сметана
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 25 г свежа мая
  • 1-2 скилидки чесън, фино намачкани
  • олио, за пърженето

Начин на приготвяне:

Размийте маята в затоплената вода с малко брашно и захарта. Приберете на топло, за да се активира. През това време пресейте в купа брашното, направете кладенче и сипете в него солта и активираната мая. Омесете тесто като за мекици и го оставете на топло, докато удвои обема си. Сложете олио в дълбок тиган и щом се сгорещи, започнете да оформяте по-големи и плоски мекици, които запържете от двете страни до златисто. Извадете ги върху домакинска хартия, която да отнеме излишната мазнина. Поднесете топли, намазани с разбъркания в сметаната чесън и поръсени с едро настърган кашкавал. За още по-уникален вкус препоръчваме кашкавала от краве мляко MMELLOW. Мек и готов за разтапяне, той се отличава с наситен вкус, който го прави перфектната компания на масата. Зрял 60 дни, кашкавалът MMELLOW притежава неустоим вкус и е перфектен дори за онези, които искат да се хранят диетично. Естествено богат на белтъчини и мазнини, на 100 г той съдържа едва 3 г въглехидрати, от които едва 2 г захари.

Автор: Деси Тодорова

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.