Върху вкуса на храните и напитките влияят не само подправките или хранителните добавки, а формата и цветът на опаковката. Към тях се добавя и размерът на съдовете, дори и музиката, под чиито звуци се яде и пие, пише БГНЕС.

Преди няколко години физиолози от университетите в Брюксел и Оксфорд са провели необичаен експеримент. На 300 доброволци било съобщено, че ще опитват различни видове бира – светла 4,5 градуса, 8-градусов „трипъл“ и 6-градусов английски ейл.

Всеки от участниците трябвало да опита по два пъти предложената напитка и да оцени вкуса й. И двата пъти бил предложен един и същ сорт бира, за което участниците в експеримента не знаели. Когато дошло време да се поставят оценки, практически всички доброволци били убедени, че са дегустирали различни видове бира.

Тайната се оказала проста – всяка чаша с пенлива течност била предлагана под звуците на различна музика. В резултат на това вкусът на бирата се променял – на доброволците тя се струвала по-кисела, по-горчива или дори

Този трик „работел“ не само по отношение на алкохола. Когато учените предложили бонбони с карамел, в зависимост от музикалния съпровод участниците споделили, че ядат бонбони със съвършено различни вкусове. Ниските тонове „правели“ бонбоните горчиви, а високите – по-сладки, въпреки че всъщност били абсолютно еднакви.