По-здрава кожа

Подобно на другите горски плодове, годжи бери са богати на бета-каротин (пигмент в растенията), който спомага за стимулирането на здрава кожа и дори действа като естествено лечение на рак на кожата.

Резултати от проведени изследвания показват, че сокът от годжи бери увеличава защитата ви от слънчеви радикали и осигурява допълнителна фотозащита за хората, податливи към кожни заболявания.

Интересен факт: Фотозащитата, която може да предостави вълчето грозде е още по-полезна в летния сезон, когато сме изложени на повече слънчева светлина или в случай, че използваме солариум.

Предпазва здравето на очите

Ползите от годжи бери включват и способността им да предпазват очите от заболявания, свързани с възрастта, като дегенерация на макулата, която е водещата причина за слепота при по-възрастни хора.

Вълчето грозде е естествено средство за борба с макулната дегенерация и е благоприятно за зрението поради високите нива на антиоксиданти (особено зеаксантин), които могат да помогнат за намаляване на вредите от излагането на UV светлина и свободни радикали.

Стабилизира кръвната захар

Полезни за хора, страдащи от диабет.

Пресен плод може да спомогне за контрола на отделянето на захар в кръвта, което предотвратява резките промени в нивото на глюкозата.

Годжи бери са добро решения за тези, които имат проблеми с балансирането на нивата на кръвната захар, тъй като приемани от организма като част от здрасловна диета, те се превръщат в естествено средство за лечение на диабета и начин за увеличаване на чувствителността към инсулина.

Детоксикация на черния дроб

Смята се, че годжи бери предлагат защита на черния дроб и се използват заедно с традиционни билки като женско биле, екстракт от рейши и гиностема при пречистване на черния дроб.

Плодовете възстановяват жизнеността, силата и благосъстоянието не само на черния дроб, но и на бъбреците.

Дава енергия и подобрява настроението

Някои изследвания върху качествата на годжи бери намират, че сокът от тези плодове подобрява менталното здраве и общото състояние на организма, действа успокояващо и усилва нивата на енергия и чувството на щастие.

Увеличава плодовитостта

Традиционно китайците вярват, че приема на годжи бери е полезен за репродуктивната система и повишава плодовитостта.

Смята се, че плодовете увеличават броя на сперматозоидите и тяхната жизненост, както и нивата на хормона тестостерон при мъже.

Изследвания показват, че плодовете повлияват благоприятно на лечението на женско безплодие при пациенти с преждевременна яйчникова недостатъчност и неспособност за нормална овулация.

Техният богат, сладък вкус, заедно с високото съдържание на фибри, може да способства здравословното хранене.

Може да ги консумирате като лека закуска, за да предотвратите преяждане по време на хранене.

Добавете ги в киселото мляко или в салата, по същия начин, по който бихте използвали стафиди и ще се получи чудесно междинно хранене.

Тяхната нискокалорична хранителна стойност ги прави идеален заместител на сушени плодове с високо съдържание на захар. Една порция от тридесет грама съдържа в себе си само 23 калории (пресен плод).

Препоръчителният прием е от двадесет до петдесет грама на ден. Коя граници ще изберете зависи от това дали приемате и други плодове през деня.

Освен, че засилват метаболизма, годжи бери снабдяват организма с фибри, намаляващи чувството за глад. Те създават усещането за ситост, а това е още една предпоставка за по-лесно регулиране на теглото.

Не забравяйте да съчетаете приема на малките плодчета с физическа активност, за да постигнете по-добри резултати с отслабване.

Отслабване с чай от годжи бери

Някои от рецептите препоръчват да се приготвят различни напитки само от годжи бери, а при други препоръката е плодчетата да се добавят към традиционни рецепти.

Разнообразието е голямо и всеки може да подбере онези рецепти, които са най-лесни за него и от които усеща положителната промяна.

Въпреки че чай от годжи бери е популярна напитка, тя не е подходяща когато основната ни цел е изчистване от мазнини и отслабване.

Причината е, че към чаят се добавят сушени плодове годжи бери, в които е останало количество захар, а са премахнати полезните фибри, които биха забавили отделянето на енергия.

Рецепта за чай от годжи бери, как се прави?

Класическият чай с годжи бери е всъщност всеки чай, към който прибавяме по 5-6 сушени плодчета.

Приготвяйте чаша от любимия, например зелен чай, и след като се запари добавяйте за 4-5 минути желаното количество годжи бери.

Как се приема годжи бери?

Свежо

Пресният плод годжи бери е най-полезен и най-пълноценно участва в режими за отслабване.

Набавянето му е възможно, тъй като се отглежда и в България.

Консумира се директно или като съставка в смути и салати.

В това състояние норма от 30-40 грама дневно най-често е оптимална.

Така плодовете запазват напълно полезните си съставки, освен това не са обработени с консерванти – без което не може, ако се доставят отдалеч.

В прясно състояние плодовете запазват качествата си в хладилник от 5 до 7 дни след набирането.

Годжи бери може да се замразява и да се съхранява във фризер, след което да се използва като добавка в десерти и напитки. В тази форма има трайност една година.

Сушено

Сушените плодове все пак са възможност трайно да се набавя и използва годжи бери. Нормата е 10 до 30 грама дневно. Съхраняват се на сухо и хладно, не непременно в хладилник. Подходящите опаковки са хартиен плик или буркан с капачка.

Сушен плод годжи бери не е най-подходяща опция когато целим отслабване. Причината е по-високата калорийна стойност и съответно въглехидрат и захар на 100 грама продукт, както и заради липсата на фибри и вода, които се губят при изсушаването.

Сок от годжи бери

Сок от годжи бери за бърза консумация може да се приготви в домашни условия, като се изстиска по традиционен начин желано количество пресен плод. Може да се направи и продукт от типа нектар, чрез фино смилане на целите плодове.

По-сигурно е все пак набавянето на готов сок – предлага се в аптеки и магазини за здравословни храни.

Цената на сока  зависи от марката на производителя, но средно варира около 15-18 лв за бутилчица от 330 мл.

Сокът е препоръчван като средство с обичайните за годжи бери въздействия, обобщени като здравословни и забавящи стареенето. Приема се веднъж на ден по ~25 мл.

Рецепти с годжи бери

Плодчетата годжи бери според познавачите са вкусни и без каквито и да било добавки и комбинации, но ефектът от приема им несъмнено е по-категоричен, ако ги съберем с други полезни храни.

Диетични каши

Кашите са обичаен елемент в диетичното хранене. При тях се използват зърна – цели, натрошени или смлени, сварени с вода или мляко (ядково, прясно, кисело).

Годжи бери може да се съчетава на практика с всички видове каши, като обогатява състава им с вече изброените компоненти.

Салати

Може би това е най-простият начин за включване на годжи бери в същинското хранене, особено при спазването на диета за отслабване.