Основни ястия

Добавянето на годжи бери в традиционни ястия стимулира вкусовите възприятия; плодовете съдействат за храносмилането при по-тежки блюда и не без значение – придават неочаквана нотка във визията на познати храни. Ето и един пример:

Задушено пилешко филе. Една “пеперуда” – двойно филе от пиле, се нарязва на филийки и се запечатва на горещ тиган.

Късчетата се нареждат в йенска тенджера или глинен съд с капак;

Добавят се нарязан на филийки лук, моркови, супена лъжица ябълков оцет и чаша вода.

Пече се 40 минути в умерена фурна. По средата на времето се добавят 30-50 гр. плодове годжи бери.

Ястието се гарнира с варен бял ориз.

Интересен факт: Годжи бери е единственият природен продукт, съдържащ германий, природен елемент, който помага в борбата срещу рака.

Рецепта за протеинова постна сладоледена торта с годжи бери

Бърза, лесна и вкусна торта за хора, спазващи хранителен режим, стремящи се към здравословен начин на живот, но изпитващи нужда за сладко.

Съставки:

  • 1 бр. авокадо
  • 1 бр. банан
  • 3 с.л. какао
  • 2 с.л. кокосово масло
  • 3 с.л. ленено брашно
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • 2 с.л. протеин
  • 1 с.л. мед

За декорация:

  • 50 гр. годжи бери
  • 20 гр. кокосови стърготини

Приготвяне

  1. Всички продукти се смесват в блендер;
  2. Готовата смес се изсипва в тавичка или фолио;
  3. Отгоре се нареждат плодове от годжи бери и кокосови стърготини;
  4. Тавата се поставя във фризер за няколко часа.

Любим начин за консумация

Моят любим начин за консумация е кофичка кисело мляко – 1,5%, 40-50 грама овесени ядки, доза протеин на прах и 20 грама годжи бери.

Тази комбинация ще даде предостави голям % белтъчини и сложни въглехидрати, които ще дадат на тялото ситост, тонус и енергия за дълго време напред.

Често ми е споделяно, че към годжи бери могат да се добавят чиа семена или сини боровинки за още по-голямо вкусово разнообразие.

Цена на годжи бери

Цените на този популярен в последните години продукт варират в доста широки граници.

Важен е произходът, качеството на самите плодове, марката на доставчика, по цени на едро ли се пазарува и пр.

Опаковките от 100 гр. обикновено струват около 3 – 5 лв., а опаковка от 200 гр. – категория “био”, върви по 13 – 14 лв.

Прясно годжи бери в месеците на плододаване може да се купи онлайн за 10 лв./200 г.

Продуктът се отглежда и в България.

Килограм сух плод от Китай при промоция може да се намери за 25 лв.

Отглеждане на годжи бери

Годжи бери е плододайно растение, познато отдавна у нас под името мерджан/лиций.

Климатичните условия в България дават възможност за отглеждане на храстовидните растения на големи площи.

Така потребителят има достъп и до пресен плод, който обаче е с малка трайност.

Любопитна подробност е, че многогодишното растение може да се отгледа и оформи като дърво в двора на къщата или вилата, и дори да се отгледа до плододаване в саксия на балкона.

Има специални условия за отглеждането на разсад от семе, за засаждане на разсад и фиданка: кога се прави, какви почви и климатични дадености предпочита и пр.

Мнението на специалистите е, че на практика всеки може да си отгледа полезното растение.

Има ли рискове консумацията на годжи бери?

Както всички сушени плодове, годжи бери съдържа натурална захар в по-големи количества, спрямо пресния плод. Поради тази причина контролът на порциите е важен.

Сушеният плод няма да е подходящ за хора с дисбаланс на кръвна захар, тъй като лесно може да се прекали с тях.

Има сведения, че хора, които използват разредители на кръвта или приемат диабетични лекарства, могат да имат отрицателна реакция, при консумация на големи количества годжи бери.

От друга страна, вълчето грозде не проявява алергични реакции и това го прави подходящ и за деца, освен, ако нямате известна алергия към други плодове.

Годжи бери – супер храна или фалшив рекламен трик?

Някои брандове усилено промотират годжи бери като суперхрана, но това твърдение има както привърженици, така и противници.

Направено е проучване, което сравнява резултати на хора, консумирали сок от плодовете за период от 14 дни, с други, които не са.