Голям международен екип от медицински изследователи установи, че хората, които пият редовно кафе, имат много повече от един вид чревни бактерии, отколкото онези, които не консумират въпросната напитка. В своето проучване, публикувано в списание Nature Microbiology, специалистите анализират проби от изпражнения и кръв от голям брой пациенти, както и подобни данни от големи медицински бази данни, в желанието си да открие какво въздействие оказва пиенето на кафе чревния биом.

Нейтън Макнълти и Джефри Гордън от Медицинския факултет на Вашингтонския университет публикуват в същия брой на списанието и материал тип News & Views по темата.

Предишни изследвания показват, че консумацията на храни и напитки оказва влияние върху чревния биом - общността от гъбички, дрожди и бактерии, които живеят в стомашно-чревния тракт на човека. Но все още не е добре изяснено кои храни насърчават здравословния биом и кои са вредни.

В това ново проучване изследователският екип се стреми да научи повече за въздействието на една храна, или в този случай на напитка, върху чревния биом. Кафето е избрано по две причини: Първо, защото се консумира от много хора; второ, защото или се пие ежедневно, или изобщо не се пие.

За да се запознаят с влиянието на пиенето на кафе върху чревния биом, изследователите започват да анализират медицинските данни на около 22 800 души, живеещи във Великобритания и САЩ, и на още 54 200 души от 211 групи. Това им позволява да сравнят данните от проби от изпражненията на хора, които съобщават, че пият кафе, и такива, които не пият, като същевременно изследват разликите в чревния биом между двете групи.

Изследователите откриват една основна разлика в двете групи - числеността на популацията на бактерия, наречена Lawsonibacter asaccharolyticus. При хората, които редовно пият кафе, нивата на бактериите са осем пъти по-високи от тези, които изобщо не прибягват до напитката - и тази разлика се запазва стабилна за хората по целия свят.

Изследователският екип признава, че не знае какво въздействие може да окаже по-високото ниво на L. asaccharolyticus върху хората, но предполага, че то вероятно е свързано с ползите за здравето, които се приписват на пиенето на кафе. Те смятат, че е налице значително въздействие на една храна или напитка върху чревния биом на човека.

Източник: Phys.org